Albinoravn var alligevel ikke en albino

I går bragte vi her på KNR.gl historien om en albinoravn, der var blevet nedlagt i bygden Ikerasaarsuk i Nordgrønland. Men nu viser det sig, at der alligevel ikke er tale om en albinoravn, men en såkaldt inoravn.
Skrevet af Simon Uldum -
14. november 2013 08:54

Når man ser en farvemuteret fugl, hersker der ofte stor forvirring om hvad man skal kalde den: Er det albinisme, leucisme eller noget helt tredje. Ofte bruges begreberne i flæng og som oftest forkert eller misvisende.

- Det er en såkaldt 'Ino', ikke en egentlig 'Albino'. En 'Ino' Ravn kan bl.a. kendes på, at den har svagt lysebrune fjer under vingerne, fortæller Knud N. Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening til KNR.gl, fortsætter.

- Begge typer af farvemutationer er meget sjældne hos ravne. En afgørende forskel for fuglen er, at en ’Ino’ sagtens kan overleve i mange år, hvis den ikke bliver dræbt eller dør på anden vis, mens en ’Albino’ altid dør i løbet af kort tid i naturen, bl.a. fordi dens syn er meget dårligt.

 En ’Albino’ er kridhvid med lyserøde øjne, mens en ’Ino’ er cremehvid ofte med lydt brunlige fjer under vingerne og dens øjne er rødlige, men ikke lyserøde. Fugle, der er ’Ino’ er næsten altid hunner, så det er ravnen nok også.

Det vil være fantastisk godt, at få fuglen overdraget til Naturinstituttet, slutter Knud N. Flensted.