Aktion udløser forskellige politiske signaler

Rundt omkring i det politiske landskab er der blandede signaler, når det kommer til Naalakkersuisuts, Cairn Energys og Greenpeaces nervekrig.
Skrevet af Jaaku Lyberth
01. juni 2011 15:38

Demokraternes Anda Uldum opfordrer de grønlandske myndigheder til skride ind mod Greenpeaces aktioner i olieplatformen Leiv Eiriksson ud for Atammik - og det kan kun gå for langsomt.

Omvendt ser Naaja Nathanielsen og IA frem til, at Cairn Energy næste år ikke må udlede de såkaldte rødlistede kemikalier. Og når det kommer til Greenpeace, vil Naaja Nathanielsen personligt foretrække, at man kunne have en dialog med Greenpeace fremfor at være vidne til de aktioner de gennemfører. Men - derfor kan man godt lytte til deres argumenter, siger hun.

Personlig mener Naaja Nathanielsen at man skal lytte hvad Greenpeaces faglige argumenter er, for at boringerne er mere sikret, og samdigt mener hun, at man skal lytte til DMU og andre eksperter der har indsigt i området.
 
Fra IA´s side fokuseres der på at miljøet påvirkes så lidt så muligt, af de ny industrier, og at man fra IA accepterer udledningen i år, og man følger miljøvenlige erstatninger i stedet for de rødlistede kemikalier i fremtiden.

Naaja Nathanielsen vil dog ikke have, at naalakkersuisut skrider ind mod Greenpeace og stopper aktionen. Det overlader hun til politiet.

Koalitonspartneren Anda Uldum vil dog gerne se handling så hurtigt som muligt. Han opfordrer myndighederne til at konfiskere Greenpeaces skibe hvor ulovligheder udspringer. Han siger endvidere at de sanktioner der blev givet ved sidste års aktioner  ikke har haft indtryk på dem overhovedet.

Derimod er der ingen opfordring til indblanding mod Greenpeaces aktioner fra partiet Atassut. Atassuts repræsentant i Inatsisartut Knud Kristiansen regner med, at politiet følger med i Greenpeaces aktioner og at de går i aktion, hvis de mener at de skal, siger Knud Kristiansen fra Atassut.

Så tålmodige er de ikke i Siumut.

Karl Lyberth fra Siumut siger, at det er meget betænkeligt og mærkeligt, at Greenpeace endnu ikke er politianmeldt, da han mener at så snart det er ulovligt skal de jo politianmeldes, uanset om der er gået 80 timer.

Karl Lyberth, er ganske utilfreds med de store udledninger af røde kemikalier, der i omfang langt overgår Norge. Det er fuldstændigt uforsvarligt og uacceptabel at der skal udledes så meget på et olieboring. Hvis der kan udledes på et forsvarligt måde mener Karl Lyberth at man skal gøre det. Udledning af røde kemikalier skal samles på tønder og transporteres til land i stedet for at udlede dem på havet, mener han.

Politiet har endnu ikke foretaget aktioner mod Greenpeace´s aktion i Cairn Energys olieplatform Leiv Eiriksson ud for Atammik .