Ajaaja Lynge-Larsen er 29 år og arbejder som jordemoder på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Foto: Christine Hyldal/KNR

Ajaaja stoppede mand mistænkt for voldtægt og holdt ham fast: Vi skal bryde tabu om seksuelle overgreb

Antallet af anmeldte seksualforbrydelser stiger for fjerde år i træk. Faktisk var der 200 flere anmeldelser sidste år end året før.

Da Ajaaja Lynge-Larsen tog hjem fra julefrokost natten til søndag 6. december, anede hun ikke, at hun kort tid efter ville overmande en mand, der var udpeget som gerningsmand til en voldtægt – og holde ham på jorden, indtil politiet kom og anholdt ham.

Men det var faktisk det, der skete. Og for en uge siden modtog Ajaaja Lynge-Larsen et diplom og en dusør på 1000 kroner fra Grønlands Politi for at have lavet en civil anholdelse. 

Voldtægter:

 • 2016: 151
 • 2017: 132
 • 2018: 156
 • 2019: 207
 • 2020: 240
   

Antal anmeldelser af seksualforbrydelser:

 • 2016: 381
 • 2017: 386
 • 2018: 436
 • 2019: 559
 • 2020: 748


Kilde: Grønlands Politi

Det er ellers ikke fordi, at Ajaaja tårner sig op over en, når man står foran hende her i Nuuks bymidte på en eftermiddag, hvor temperaturen kryber ned på minus 17 grader. Hun er ikke over 170 centimeter høj, spinkel og taler lavt – men hendes mod er stort.

Hun var netop blevet kørt hjem fra julefrokost natten til 6. december. Hun skulle lige fodre sine marsvin og skifte tøj, inden hun ville gå over til sin kæreste, som bor meget kort fra hendes egen lejlighed i midten af Nuuk.

Forfærdelig lyd og forfærdelig stemme

Klokken var cirka 01.30.

-  Lige efter at jeg var gået ud af min opgang, kunne jeg høre, at der var en kvinde, der råbte og skreg. Hun råbte: Nej! Tassa! (Så er det nok!, red.). Og sådan nogle ting. Jeg kunne ikke lige finde ud af, hvor stemmen kom fra – men jeg tænkte, at det var fra en af de nærmeste bygninger, fortæller Ajaaja.

Hun gik hen mod kærestens opgang, og imens hørte hun stemmen blive højere – som om hun nærmede sig den boligblok, hvor en ugerning var ved at ske. 

-  Det var en forfærdelig lyd – en forfærdelig stemme. Kvinden blev ved med at skrige. Så jeg ringede til politiet, fortalte hun.

- Jeg råbte også op mod det sted, hvor jeg vurderede, at lyden kom: Hvad sker der?! Lige efter stoppede det.

Smed min taske og begyndte at løbe

Hun kunne ikke helt afgøre, hvilken lejlighed skrigene kom fra, da hun stod foran bygningen – for lejlighederne ligger tæt.

Cirka et minut senere kommer en mand gående ud ad bygningens hoveddør. Han var max 20 meter fra hende, og hun kunne se, at han var i gang med at trække sine bukser op, imens han gik. 

Efter at politiet var kørt med manden, så Ajaaja endnu en politibil holde foran den blok, hvor skrigene var kommet fra. Hun konkluderede derfor, at politiet var hos kvinden. 

 

Hun råbte ad ham, men han svarede ikke og begyndte at løbe.

- Så smed jeg min taske fra mig og begyndte at løbe efter ham. Jeg indhentede ham hurtigt og tog fat i hans jakke. Den var ikke lukket, og han rev sig løs og løb videre. 

Men Ajaaja satte efter ham igen og fik fat i ham igen. De løb lidt længere og ved den gamle kirkegård fik hun igen fat i mandens arm. 

- Jeg skubbede ham ned på jorden og holdt ham der. Han var høj, men spinkel. En anden kvinde kom forbi, og det samme gjorde en taxa, men hvor lang tid, jeg holdt ham nede på jorden, ved jeg faktisk ikke. Jeg mistede tidsfornemmelsen – men jeg tænker højst nogle minutter. 

Fik det skidt

Politiet kom og tog manden med sig, og Ajaaja blev afhørt på stedet.

- Jeg havde det virkelig skidt, da jeg kom hjem til min kæreste. Jeg tudbrølede, og jeg tror, at det først for alvor gik op for mig dér, at jeg havde været i en virkelig alvorlig situation. 

Antal anmeldelser af seksualforbrydelser pr. 1000 indbyggere


2020: 

 • 13,3 i Grønland
 • 1,1 i Danmark
 • 1,1 på Færøerne
   

2019:

 •  10 i Grønland
 • 0,9 i Danmark
 • 0,6 på Færøerne


  2018: 
 • 8 i Grønland
 • 1,1 i Danmark
 • 1,0 på Færøerne


Kilde: Grønlands Politi

- Jeg sov uroligt og vågnede meget tidligt. Følte at jeg var helt ved siden af mig selv ugen efter.

- Hver gang, jeg har fortalt om hændelsen til mine kollegaer og veninder, så er de blevet overrasket over, at lille mig kunne handle på den måde. Hver gang har jeg sagt: Alle andre vil gøre det samme…

Tror du det?

-  Dem, som jeg har snakket med siger nej. Men jeg tænker, at alle burde gøre det…

Og lige præcis det er Grønland Politi enig med hende i. 

Ifølge politiets helt nye årsstatistik fra 2020 er der sket en stigning i antallet af anmeldte seksualforbrydelser: Fra 559 i 2019 til 748 sidste år. 

Ifølge politimester Bjørn Tegner Bay kan stigningen læses som om, at flere anmelder det, når de har oplevet en seksualforbrydelse. En decideret anmeldelseskampagne blev sparket i gang sidste år, som var rettet mod seksuelt misbrug af børn. Men: 

- Vi har 12 til 13 gange så mange sager om seksualforbrydelser som i resten af riget. Niveauet er alt, alt, alt for højt, siger han.

Og dertil kommer et stort mørketal. For der er byer i landet, hvor der ikke er anmeldt så meget som en eneste seksualforbrydelse.

Vi skal bryde tabu om overgreb

Det var da også en af grundene til, at Ajaaja blev begavet med både diplom og dusør for sin civile anholdelse. 

- Seksualforbrydelser er et af samfundets allerstørste problemer. Ajaaja har med hendes fantastiske indsats – både i den konkrete situation og med sin handlemåde – bidraget til at italesætte og bryde tabuer omkring problemet, lyder det fra politiet. 

 

Og det er også en af grundene til, at Ajaaja Lynge-Larsen har takket ja til at mødes med KNR: 

- I mit fag som jordemoder hører jeg om voldtægter og misbrug. Når de gravide kommer til den første konsultation, så spørger vi dem om deres opvækst. Og jeg har desværre oplevet, at der var en del, som har oplevet krænkelser, overgreb og voldtægt. 

- Jeg oplever også, at kvinderne ikke har fortalt deres familier om det. Jeg håber nu, efter denne her hændelse, at der vil være flere, som anmelder og fortæller om det. Det er et tabu, der skal brydes. 

Ifølge Grønlands Politi er den mand, som Ajaaja Lynge-Larsen tilbageholdt, sigtet i sagen og tilbageholdt.
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt