Aggressive oddsere viser tegn på ludomani

Brugseni har været nødsaget til at lukke for live odds i alle deres butikker på grund af grænseoverskridende og svindlende oddsere. Den slags opførsel er tegn på misbrugsproblemer, fortæller en misbrugsbehandler.
Skrevet af Mads Pedersen
19. maj 2017 11:36

Det er et tegn på afhængighed, når en oddser kan finde på at give en ekspedient skylden for, det ikke går hurtigt nok med at få odds-kuponen kørt igennem maskinen.

Også svindel med ikke at betale for odds-kuponer er tegn på afhængighed. Det fortæller direktør og misbrugsbehandler i Katsorsaavik Nuuk, Grethe Kramer Berthelsen, til KNR.

- Hvis man kan opføre sig sådan i butikker, så er det et tegn på at vedkommende har afhængighed, siger Grethe Kramer Berthelsen.

LÆS OGSÅ Urolige oddsere tvinger Brugseni til at lukke for live odds

Hun fortæller, at ludomaner typisk ikke tænker på andet, end hvordan de kan skaffe eller vinde penge hurtigst mulig, og at de kan ændre personlighed ved eksempelvis at blive aggressive. 

Hun er derfor ikke i tvivl om, at de omtalte typer oddsere har udviklet personlige og ofte usynlige problemer i deres liv. 

- Der er ingen tvivl om, at de bruger alle deres kræfter på deres afhængighed. Kræfter, som ellers skulle bruges på børn, uddannelse, arbejde og parforhold, bruger de på deres misbrug, fortæller misbrugsbehandleren. 

Usynligt misbrugsproblem

Ludomani er et mere eller mindre usynligt misbrugsproblem, idet at man ikke kan se om vedkommende er ludoman, ligesom man kan se det på hash- og alkoholmisbrugere. 

- Man kan ikke se om en person er ludoman, med mindre man møder personen, der hvor personen dyrker sit problem, siger Grethe Kramer Berthelsen. 

Desuden er ludomani mere socialt accepteret sammenlignet med eksempelvis hash- og alkoholafhængighed.

- Det er derfor svært for en ludoman at erkende sit problem, siger misbrugsbehandleren.   

Butikker tager ansvar

Selvom butikker begrunder deres lukning af live odds med, at det skyldes beskyttelse af kunder og personale, så mener Grethe Kramer Berthelsen, at butikkerne er med til at tage afstand fra ludomani, som hun mener, er et samfundsproblem. 

Foto © : KNR
Grethe Kramer Berthelsen er misbrugsbehandler i Katsorsaavik Nuuk.

Hun understreger dog, at ludomaner bare vil finde andre måde at dyrke deres misbrug på. 

- Det gør de altid, lyder det.

LÆS OGSÅ Vi vil stoppe respektløse og svindlende oddsere

Prøv Katsorsaavik Nuuks afhængighedstest her.