Aggressive dyreværnsorganisationer banede vejen for sælforbud

Dyreværnsorganisationer har sat nye standarder for aggressivt lobbyarbejde, for at få gennemført importforbuddet af sælskind i EU, og det er et skråplan, mener europaparlamentariker Niels Busk fra Venstre.
12. maj 2009 09:28

Politikere i EU føler sig i nogle tilfælde nærmest truet af lobbyorganisationer, og det gælder i særdeleshed miljø- og dyreværnsorganisationer. Det fortalte flere europaparlamentarikere til danske aviser i går. Og den aggressive adfærd er i særdeleshed blevet brugt i sagen om importforbud af sælskind. Det siger europaparlamentariker for Venstre Niels Busk, som var en af de få, der stemte nej til forslaget om importforbuddet.

- Det har været det mest markante billede jeg nogensinde har set af, at lobbyister fra dyrevelfærdsorganisationer har bearbejdet os politikere fra alle vinkler. Det har været med personlige kontakter, mails og store dyre annoncer i medierne, siger Niels Busk.

Og den måde organisationerne påvirker på, er kommet ud på et skråplan, mener han.

- Når de møder en politiker som mig, der siger, at jeg ikke kunne drømme om at stemme for en boykot af sælprodukter, så bliver de aggressive. De begynder at komme med hadske og bidske bemærkninger og er nærmest truende over for mig. Spørger om jeg ikke kan forstå, hvad det kan betyde for mig, at jeg har den holdning. Det synes jeg er værd at gøre alarm over, for det er en meget uheldig tendens, siger Niels Busk.

Men ikke desto mindre har den aggressive fremfærd givet pote, mener europaparlamentarikeren.

- Det har den. Vi havde sidst sagen oppe omkring et boykot af sælprodukter for to år siden. Der var der et flertal imod. Denne gang var der et kæmpe flertal for en boykot, så det er jo ganske klart, at der er sket et stort skred, siger Niels Busk.

Han ønsker dog ikke at sætte navn på de dyreværnsorganisationer, han mener, bruger ufine metoder. Fyens Stiftstidende har spurgt Greenpeace og dyreværnsorganisationen WSPA om de kan genkende beskrivelsen af truende adfærd, men det afviser begge organisationer.