Affald skal varme stuerne i Nuuk og Sisimiut

Nukissiorfiit skal i fremtiden aftage varmen fra de nye affaldsforbrændingsanlæg i Sisimiut og Nuuk. Det kan bruges til fjernvarme, siger Nukissiorfiit og ESANI A/S.
Illustration af forbrændingsanlægget i Sisimiut. Foto © : ESANI A/S
Skrevet af Karsten Sommer
30. december 2020 10:57

Der skal bygges to nye affaldsforbrændingsanlæg i Sisimiut og Nuuk. De skal stå klar mellem 2022 og 2023. Anlæggene skal modtage affald fra mindre byer og bygder.

Det forventes dog at Nuuk anlægget vil håndtere affald fra Nuuk by alene. Men når de nye anlæg åbner, betyder det også at de gamle og udtjente forbrændingsanlæg i byer og bygder skal lukkes.

Nu har Nukissiorfiit skrevet aftale med det fælleskommunale affaldsselskab, ESANI A/S, om at aftage varmen fra de kommende forbrændingsanlæg. Varmen vil de gerne udnytte til fjernvarme.

Det betyder, når affaldet bliver afbrændt i forbrændingsanlægget, også vil en såkaldt varmeveksler producere varmen om til fjernvarme. Det varme skal så føres videre igennem et rør til Nukissiorfiits fjernvarmesystem.

60 tons affald i døgnet

Det skal ifølge de to selskaber være til gavn både for borgere og virksomheder her i landet.

– Det er positivt, at vi i samarbejde med ESANI A/S er med til at løse udfordringen med affaldshåndtering, og at vi på denne måde udnytter energien i affaldet til fjernvarme, siger energidirektør hos Nukissiorfiit, Kaspar Mondrup.

De nye og moderne forbrændingsanlæg i Sisimiut og Nuuk, skal være mere miljøvenlige end de nuværende og får en kapacitet på omkring 60 tons affald i døgnet.

Affaldet skal systematisk blive indsamlet, pakket og transporteret til de nye forbrændingsanlæg, så man slipper for problemerne med, at affaldet i nogle byer og bygder hober sig op, skriver de i en fælles pressemeddelelse.

- På denne måde kan vi få løst landets affaldsproblem på en moderne og effektiv måde. Det kommer til at kunne mærkes i mange byer og bygder, hvor man ikke længere skal håndtere og opbevare affald i samme grad som nu, siger Direktør i ESANI A/S Frank Rasmussen.