Advokat: Tûgdlik lukket på tyndt grundlag

Beslutningen om at lukke skoleskibet Tûgdlik i Nuuk som døgninstitution for svært adfærdsvanskelige drenge er truffet på et al for spinkelt grundlag. Det mener institutionens advokat, Finn Meinel.
29. april 2011 06:33

Tirsdag meddelte Departementet for Familie, Kirke, Kultur og Ligestilling, at der ved tilsyn på døgninstitutionen er fundet "stærkt bekymrende forhold", og at tilladelsen til at fungere som døgninstitutionen trækkes tilbage per 1. maj i år.

Hverken naalakkersuisoq for familie, kirke, kultur og ligestilling, Mimi Karlsen, eller Tûgdliks advokat vil uddybe, hvilke forhold der er tale om. Men Finn Meinel siger, at det er forhold, som Tugdlik har udbedret. Dog uden at selvstyret har skulet til det.

- Normalt fungerer en påtale således, at man får en frist til at udbedre sagerne. Vi har i alle tilfælde modbevist eller udbedret de påpegede forhold. Efter vores opfattelse har selvstyret ikke set på de modbeviser, vi har dokumenteret, siger Finn Meinel til KNR.

Døgninstitutionen Tûgdlik har foruden skoleskibet også en ejendom i Qooqqut. Ifølge advokat Finn Meinel er påtalelserne kun blevet givet inden for ét af afdelingerne, mens det er hele institutionen, der nu bliver lukket.

Derudover har departementet - ifølge Finn Meinel - varslet en lukning af insitutionen, allerede inden beslutningen var truffet.

Begge dele forekommer at være bekymrende, mener han.

- I 2009 blev der foretaget et tilsyn, der mundede ud i en påbud omkring institutionen. Disse forhold blev der straks taget hånd om. Det er derfor overraskende, at man denne gang straks skrider til at fjerne tilladelsen, når påbud havde været tilstrækkeligt siger Finn Meinel og fortsætter:

- Beslutningen virker mere indgribende end nødvendig og samtidig forhastet.

Skoleskibet Tûgdlik  har nu indgivet en klage over afgørelsen og forventer, at myndighederne erkender fejl i sagen og giver skoleskibet Tûgdlik  tilladelse til at fungere som døgninstitution igen.