Aborttallene styrtdykker i Qeqertarsuaq

Skrevet af Karsten Sommer
19. oktober 2005 16:35

Antallet af aborter er tre gange så stort i Grønland som i Danmark og det højeste i alle de nordiske lande. De tal skal der ændres på!

I Hjemmestyrets nye Folkesundhedsplan for Grønland arbejder man naturligvis med at få ændret de alarmerende aborttal, men lokalt rundt om i Grønland er der allerede sat gang i en række initiativer.

I Qeqertarsuaq har man prøvet noget nyt og haft rigtig gode resultater.

Marie Mølgård, som er sundhedsmedhjælper på Sundhedsstationen i byen, fortæller:

- I 2003 og 2004 havde vi næsten 30 aborter i byen. I år pr. dags dato, har vi kun haft 9 aborter!

På Sundhedsstationen har man simpelthen gennemgået journalerne for samtlige kommunens cirka 230 kvinder i den fødedygtige alder – dvs. fra 15 til 45-årige. Man har så for hver enkelt kvinde lavet en såkaldt ”præventionsstatus” hvor den enkelte kvindes brug af præventive midler noteres, og hvis det af journalerne fremgår at kvinden ikke bruger prævention, tager man en samtale.

- Hver gang en kvinde kommer ind på sundhedsstationen, diskuterer vi emnet antikonception, og finder frem til hvad de kunne tænke sig at bruge. Og alle tager pænt imod det. Mange har tit tænkt over det, men ikke fået gjort noget ved det.

Marie Mølgård mener at de markant faldende aborttal i Qeqertarsuaq hænger direkte sammen med det at man tager fat i den enkelte kvinde, får snakket om emnet og får lagt en præventionsplan for den enkelte.

- Jeg synes man skulle gøre det samme i hele Grønland. Det er et stort arbejde når man skal gennemgå journalerne, så det kræver nogle resourcer, men det er det værd! Men det er et godt initiativ.

Sundhedsstationen i Qeqertarsuaq tilbyder også den såkaldte ”fortrydelsespille” til byens kvinder, men det er ikke mange der gør brug af den, fortæller Marie Mølgård til sidst.