Foto: Maasi Pedersen/KNR

Folketingsvalg 2015 Aaja og Aleqa taler med Lars Løkke

Begge folketingsmedlemmer markerede deres ståsted i regeringsdannelsen over for Lars Løkke. Siumut holder fast i Socialdemokraterne. IA stiller krav til Løkke.

Grønlands to nye folketingsmedlemmer Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen har brugt noget af nationaldagen på at snakke i telefon med Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussen.

Det sker som en del af de danske regeringsforhandlinger, der lige nu pågår i Danmark. I går var de danske partier hos visit hos Lars Løkke, der har som opgave at lave en ny regering i Danmark. I dag kom turen så til de grønlandske og færøske mandater.

IA vil med til forhandlingsbord
Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen opfattede Lars Løkke Rasmussen som både lydhør og imødekommende. Under samtalen understregede hun, at IA ikke ønskede at vælge side og hun fremlagde de krav, som partiet ønsker gennemført.

- Vi har ikke lagt os fast på et samarbejde med nogen af de danske partier indtil nu. Vi har jo nogle ting, som vi gerne vil have kæmpet igennem, bl.a. at vi gerne vil sidde med ved forhandlingsbordet, når der skal forhandles kriminalforsorgensforlig og forsvarsforlig. Det er nogle af de ting, som jeg har nævnt over for ham, siger hun.

Svært med Dansk Folkeparti
Hun understregde også over for Løkke, at IA har meget svært ved at støtte en regering, hvor dansk folkeparti har meget magt, fordi partiet - efter Chemnitz Larsens mening - ikke respekterer Grønlands selvstændighed.

IA vil først beslutte, hvor man stiller sig, når en endelig regering er på plads.

- Jeg synes, vi bliver nødt til at se et endeligt scenarie. Jeg har ikke så mange andre kommentarer end det, siger hun.

Aleqa Hammond var også tilfreds med samtalen. Hun fastholdt over for Lars Løkke, at Siumut står sammen med Socialdemokraterne.

- Siumut er et parti, som støtter rød blok. Vi har - også allerede under valgkampen - sagt helt klart, at Socialdemokraterne er et parti, som vi samarbejder med, siger hun.

Aleqa åben for de borgerlige
Men - som Aleqa Hammond siger - det behøver jo ikke stå i vejen for et godt samarbejde med de regeringsdannende partier.

- For Siumut er det jo helt klart, at vi gerne vil have en bedst mulig aftale med de regeringsdannende partier. Det vil vi for at sikre, at de målsætninger vi går til valg på, også bliver indfriet under valgperioden. Vi er blevet enige om, at det går vi mere i dybden med i forbindelse med næste samtale, siger Aleqa Hammond.

Lars Løkke Rasmussen har for et par timer siden meldt ud, at der ikke kommer en borgerlig flertalsregering med DF, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative.

Dermed skal Dronning Margrethe udpege en ny ansvarlig for regeringsdannelsen.

Kommentarer