900 kilo hvalkød beslaglagt i Ålborg

Skrevet af Karsten Sommer
30. juni 2005 06:55

En grønlandsk såkaldt ”proviantklub” i København har uden de korrekte tilladelse forsøgt at indføre næsten et ton hvalkød til Danmark via Grønlandshavnen i Aalborg, skriver NORDJYSKE Stiftstidende torsdag.

De næsten 900 kg hvalkød ligger stadig i en fryser i havnens grænsekontrol. Kødet blev sendt fra Grønland til Aalborg for omkring et halvt år siden, men importeret uden de tilladelser som loven kræver. Hvalkødet var via Nordjylland på vej til København, hvor 7-800 grønlændere har oprettet en proviantklub - det tidligere hvalkogeri Tranhuset - til import af grønlandske varer.

Grønlændere kan helt lovligt indføre fem kg hvalkød. Og Skov- og Naturstyrelsen kan give tilladelse til, at nationale foreninger, såsom proviantklubber, samlet indfører en større mængde hvalkød, som de fordeler til deres medlemmer. Men den tilladelse var ikke på plads.

Bente Kruse, som er sektionsleder i Royal Arctic Line, Aalborg, tror ikke, at de involverede har haft til hensigt at snyde, men reglerne er indviklede.

- De tror måske, de har gjort, hvad de skulle, lyder det fra hende.

Niels Krogh, som har stået for importen gennem Tranhuset, afviser at have gjort noget galt. Han mener, at han har sørget for alle tilladelser, men at den grønlandske afsender har misforstået reglerne.

- Det er dødærgeligt, at man ikke afsender varerne med de rigtige papirer, fortæller Niels Krogh til NORDJYSKE Stiftstidende

Fødevareregion Nordjylland opbevarer nu det frosne kød i grænsekontrollens frysere og ved ikke, om det skal destrueres eller sendes retur.