17 procent af grønlandske efterskoleelever stopper før tid

En rapport om grønlandske efterskoleelevers frafald viser, at en ud af seks stopper før tid. Især grønlandske piger dropper ud.
I forvejen har Foreningen Grønlandske Børn et tilbud til grønlandske unge på efterskole i Danmark, der kaldes Allu.
Skrevet af Malik Brøns
12. februar 2020 05:41

I skoleåret 2018/2019 rejste 291 unge fra Grønland til Danmark for at gå på efterskole. 142 drenge og 149 piger. Heraf stoppede 50 elever før tid, 34 af dem var piger.

Det viser en rapport udarbejdet af Foreningen Grønlandske Børn. Rapporten peger blandt andet på, at mistrivsel og hjemve primært er årsagerne til frafald.

- De (pigerne, red.) er i større risiko for at afbryde deres ophold, faktisk dobbelt så stor som drengenes. Der er en stor overvægt af piger, der har psykiske problemer som den primære årsag til, at de er stoppet på efterskolen, skriver Foreningen Grønlandske Børn i en pressemeddelelse.

  • Foreningen Grønlandske Børn har eksisteret siden 1924.
  • Dengang var foreningen mest for tuberkuloseramte børn.
  • Med tiden har foreningen udviklet sig til at arbejde i bredere områder med blandt andet projekter for grønlandske børn og unges barndom og tryghed.

Årsagerne kan være bortvisning, mistrivsel, psykiske problemer og hjemve. Og tallet for piger, der er blevet bortvist, har været stigende over tre år, påpeger rapporten.

Ifølge foreningen har grønlandske elever desuden en større risiko for at stoppe deres efterskoleophold, hvis der kun er en eller ingen andre grønlandske efterskolekammerater sammen med dem.

På efterskoler, der har flere end to grønlandske elever, er frafaldsprocenten lavere.

Vigtigt indblik til det videre arbejde

Rapporten, der belyser årsagerne til frafaldene, er udarbejdet af Grønlandske Børn på vegne af Uddannelsesstyrelsen i Selvstyret. Ifølge souschefen i Uddannelsesstyrelsen skal rapporten hjælpe til at udvikle tiltag, der skal få færre til at droppe ud af efterskolen. 

- Vi har med rapporten fået et meget vigtigt indblik i nogle af årsagerne til, at de unge falder fra og hvem, der er mest udsatte. Det er vigtig viden i forhold til at udvikle flere støttende tiltag, siger Kaali Olsen, souschef i Uddannelsesstyrelsen.

Der er nu - efter rapporten er blevet udgivet - blevet indkaldt til et møde med repræsentanter for Efterskoleforeningen, De Grønlandske Huse, Foreningen Grønlandske Børn og Uddannelsesstyrelsen for at diskutere det næste skridt til at nedbringe frafaldet.

I forvejen har Foreningen Grønlandske Børn et tilbud til grønlandske unge på efterskole i Danmark, der kaldes Allu.

- I Allu tilbydes de unge fem weekendture spredt ud over skoleåret med aktiviteter, der lægger op til gode snakke om kulturmødet, om hvordan man håndterer savnet af alt det derhjemme, men også snakke og aktiviteter, der sporer de unge ind på deres planer for fremtiden, oplyser Foreningen Grønlandske Børn.