Fangekoret startede i Vridsløselille Statsfængsel og har eksisteret siden 2004. De 10 mænd i koret har til sammen siddet fængslet i alt 64 år.Foto: KNR

10 tidligere kriminelle lærte indsatte at synge

I denne uge gæstede 10 tidligere indsatte anstalterne i Nuuk og Ilulissat. De 10 mænd synger i Fangekoret og lærte de indsatte i Grønland at synge.

- Vores største frygt var, at folk bare ville sidde og stirre ud i luften. Men alle har deltaget og været glade. Og jeg er blevet glad!

Det siger korsanger Jannik Vejgaard, som har besøgt Grønland i denne uge. Og Jannik Vejgaard er ikke sanger i et hvilket som helst kor – han er er med i Fangekoret, som består af 10 tidligere indsatte i danske fængsler.

Koret startede i Vridsløselille Statsfængsel og har eksisteret siden 2004. De 10 mænd har til sammen siddet fængslet i alt 64 år. De synger både egne tekster og danske og engelske sange om livet bag tremmer.

I denne uge besøgte koret så Ilulissat og den nye anstalt i Nuuk, hvor de lærte de indsatte at synge. I den nye anstalt i Nuuk begyndte en af de indsatte at græde, da Fangekoret gik i gang – og det berørte Jannik Vejgaard dybt: 

Fangekoret har faktisk gjort, at jeg ikke er vendt tilbage til kriminalitet.

- Jeg føler, at det rykker noget i folk, når vi optræder. Det er mega fedt at synge sammen med de indsatte. Det spreder glæde, og jeg kan mærke, at de indsatte også bliver glade, når vi synger, siger han. 

Forhåbningen med besøget er at få startet et fangekor op i den nye anstalt.

Lyden af nøgler, der rasler

Selv har Jannik Vejgaard siddet i fængsel i seks år og været medlem af koret i tre år.

- Alle os, som er med i koret, har prøvet at sidde i fængsel. Alle ved, hvordan det er at have traumer fra lyden af nøgler, der rasler, og hvordan det er at blive løsladt. Det er rigtig rart at have nogen, man kan snakke med, og derfor er koret en kæmpe glæde, fortæller han.

- Fangekoret har faktisk også gjort, at jeg ikke er vendt tilbage til kriminalitet. Jeg har fundet en glæde ved livet og har taget mig sammen og prøver at få en uddannelse. 

Jannik Vejgaard er med i Fangekoret Jannik Vejgaard er med i Fangekoret

Korets sange handler om at være låst inde, om ødelagt liv og om at føle skyld og skam. Formålet er at fortælle unge mennesker, at de skal holde sig væk fra kriminalitet, for det fører ikke noget godt med sig. 

- I fængslet er der en anden mentalitet. Det er en parrallelverden, siger Jannik Vejgaard. 

- Hvis man føler sig provokeret, er reglen, at man slår i stedet for at snakke om problemerne. I fængslet opstår der hurtigt problemer – folk er pressede sammen på lidt plads, og de savner deres familie og venner. Så temperamentet ryger hurtigt op. 

Hjemløs og omgivet af kriminelle

Han blev selv løsladt for et år siden. Og også i overgangen mellem fængsel og frihed har Fangekoret hjulpet ham, fortæller han. 

- For et år siden, kort efter jeg blev løsladt, var jeg hjemløs. Jeg var omgivet af narkomaner og kriminelle. Det føltes som at blive trukket ned, for det kan være svært at være positiv og have drømme om at blive musiklærer, når man er omgivet af den slags mennesker. Men jeg var med i Fangekoret. Og i en weekend var vi i Jylland, hvor jeg hele tiden fik gode inputs af de andre. De sagde: Det er fedt, at du holder ud og bliver ved med at gå i skole. Det gjorde en stor forskel. Jeg skal være med i koret til jeg dør!

Jeg er ikke så glad for sol, så kulde og vinterjakke er lige mig!

Lige nu er der ikke udsigt til, at et fangekor kan startes op i Grønland, men koret har alligevel nydt deres ophold her. 

- Vi har været ude at kigge på hvaler. Det har jeg aldrig prøvet før. Det var en kæmpe oplevelse, og der var også isbjerge. Det har jeg heller aldrig set før – jeg bor i en storby fuld af betonblokke og bilos. Folk er meget gæstfri, og naturen er fantastisk. Vi blev endda inviteret hjem til nogen, som vi aldrig havde mødt før, fortæller Jannik Vejgaard.

Hvis du skal beskrive din oplevelse i Grønland i tre ord - hvad er det så?

- Berigende, øjenåbnende og rart – jeg er ikke så glad for sol, så kulde og vinterjakke er lige mig!
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt