Foto: Josef Nathanielsen

Østgrønlandske rygere mangler mest mad

Hvis du bor i Østgrønland, er risikoen for at mangle mad i huset større, end hvis du bor i Nuuk. Og er du ryger, er køleskabet oftere tomt end hos ikkerygere.

Det viser den seneste befolkningsundersøgelse, der for første gang har spurgt til fødevareusikkerhed, fortæller den seneste udgave af avisen Sermitsiaq.

Konkret lød spørgsmålet, "Hvis du tænker på de seneste 12 måneder, var der så et tidspunkt, hvor I ikke havde noget mad i huset, fordi der ikke var penge til at købe for?"

Svarene viste, at fødevareusikkerheden var på syv procent i Nuuk, mens den var tre gange så høj i Østgrønland.

Læs også Islandsk samarbejde blomstrer østpå

Det er dyrt at ryge, og 14 procent af dagligrygerne fortæller om fødevareusikkerhed. Det er dobbelt så mange som antallet af ikkerygere. Også her er der forskel på øst og vest.

Der er flere årsager til forskellen, påpeger professor Peter Bjerregaard fra Statens Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen.

- For det første er der mere fattigdom i Østgrønland, for det andet er der flere rygere.

- Som det tredje er forsyningssituationen mere usikker østpå, fordi der kan gå måneder imellem, at der kommer skib til Ittoqqortoormiit, siger Peter Bjerregaard til Sermitsiaq.

Canadiske fortilfælde
Samlet har 12 procent af deltagerne i undersøgelsen svaret, at der har været dage, hvor der ikke var penge til at købe mad for.

Det er første gang, forskerne har spurgt til fødevareusikkerhed i de grønlandske befolkningsundersøgelser.

Professor Peter Bjerregaard oplyser til avisen, at de har ladet sig inspirere af kollegerne i Canada, der gennem mange år har undersøgt fødevareusikkerheden i undersøgelser blandt canadiske inuit og oprindelige folk.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl