Ønskeuddannelsen forsvandt med fjernelsen af højskoletilskud

17-årige Oline Kristensen ved ikke, hvad hun skal gøre, efter at muligheden for tilskud til højskoleophold i Danmark blev fjernet. Hun føler, at hendes uddannelse står på spil.
07. januar 2010 17:35

Oline Kristensen fra Ilulissat er netop droppet ud af HTX i december på grund af sproglige vanskeligheder og havde håbet, at et højskoleophold i Danmark kunne rette op på det og få hende tilbage på ønskeuddannelsen. Men uden tilskud har hun ikke råd:

- Mit dansk er for ringe, og det hele foregår jo på dansk. Derfor droppede jeg ud for først at forbedre mit danske sprog, så det er meget frustrerende at vide, at jeg alligevel ikke kan få tilskud. Jeg ved ærlig talt ikke, hvad jeg skal gøre, sukker den 17-årige.

Hun har netop fået papir på, at hun kan fortsætte på HTX igen, når hun har forbedret sit dansk. Men uden tilskud har hun altså ikke råd til at komme af sted.

Niels Arkalo Street, der nu er HR-konsulent i Kommuneqarfik Sermersooq, har selv gået på Kalø Sproghøjskole for at forbedre sit danske sprog. Han tvivler på, at han ville have gennemført sin uddannelse i EVU EDB-linjen, hvis ikke han havde kunnet tage på højskole.

- Jeg har lært en hel del om sproget og forskellige kulturer, og ikke mindst personligt har jeg udviklet mig meget. Hvis jeg nu ikke havde taget højskoleopholdet, så havde jeg nok ikke gennemført min uddannelse, fordi vi bruger meget det danske sprog i skolerne her og på alle uddannelsesinstitutionerne.

Han mener, at højskoleophold i andre lande er en utrolig vigtig mulighed for unge fra Grønland.

- Det er ærgerligt, at de har fjernet tilskuddet, fordi det er meget vigtigt, at vi kan opleve andre lande og se deres kultur og lære sproget, så vi også kan udvikle os her i Grønland. Uanset om vi kan tage uddannelsen her i Grønland eller ej, så synes jeg bare at vi skal kunne tage på et ophold i udlandet, også i Danmark.

Det har ikke været muligt at få kommentar fra Departementet for Uddannelse.