Økonomi: Der er stadig behov for stramninger

Grønlands økonomi har det godt, men hvis Landskassens gæld ikke skal vokse frem til 2040, er der stadig behov for opstramninger.
Skrevet af Mads Lynge
20. september 2011 08:14

Meldlingen kommer fra fungerende formand for det Økonomiske Råd, vicedirektør i Nationalbanken, Anders Møller Christensen:

- Der vil blive et behov for at stramme finanspolitikken op med lige knap 1 millard kroner, der så at sige bliver fastholdt for at undgå, at gælden hele tiden bliver større og større, siger Anders Møller Christensen.

Naalakkersuisut nedsatte det Økonomiske Råd i 2009. Rådet offentliggør hvert år en rapport med vurderinger af konjunkturudviklingen, og af holdbarheden i den førte finanspolitik, som det hedder.

Som følge af en spinkel og sårbar erhvervsgrundlag, altså en økonomi næsten udelukkende baseret på fiskeri, er udsigterne for næste år usikre, mener Rådet, men der er ingen alarmklokker, der ringer - endnu, mener det Økonomiske Råd.

- Udviklingen understreger, at man har det her meget spinkle erhvervsgrundlag i Grønland, og det gør jo, at man bliver sårbar, og så bliver man jo sårbar jo større gæld man har som samfund. Det er ikke en alarmklokke, der ringer, men  det understreger behovet for at arbejde seriøst og hårdt for at få et bredere erhvervsgrundlag, og en bedre uddannelsesniveau for befolkningen, siger Anders Møller Christensen.

Det Økonomiske Råd oplyser, at hver indbygger i Grønland, skylder gennemsnitlig 50.000 kroner til det offentlige, men sammenlignet med andre nordiske lande er det lavt.
Anders Møller Christensen opsummerer deres konklusioner i rapporten.

- Det ser rimeligt ud, men heller ikke bedre. Altså, der er helt klart forbedringsmuligheder, siger den fungerende formand for det Økonomsike Råd, vicedirektør i Nationalbanken, Anders Møller Christensen.