Årsmøde i IWC er slut

20. juni 2006 13:41

Årets møde i hvalfangstkommissionen IWC er slut – og det har været et godt møde for Grønland – mener de grønlandske deltagere.

Alt i alt et rigtigt godt årsmøde, siger Amalie Jessen – direktør i direktoratet for fangst og fiskeri.

Der var ingen gentagelser af sidste års problemer, hvor Danmark – som er det formelle medlem af IWC – sprang i målet, og stemte anderledes en medlemmerne af rigsfællesskabet egentlig havde aftalt på forhånd. Som aftalte stemte Danmark i år for at ophæve forbuddet mod kommerciel hvalfangst – et forslag der opnåede flertal, men ikke det trefjerdels flertal som er nødvendigt for at fjerne forbuddet. På årets møde fik Grønland også ros for sine undersøgelser af bestandene af vågehvaler og finhvaler – og blev opfordret til at fortsætte de grundige undersøgelser.

Samtidig fik Grønland lovning på, at IWC’s videnskabelige komite vil igangsætte en undersøgelse af muligheden for bæredygtig fangst af andre store hvaler – grønlandshvaler og pukkelhvaler. Et forslag som fik en del hævede øjenbryn med på vejen – men som alligevel vil blive undersøgt.

Og endelig – og måske vigtigst af alt – så blev der lavet en del lobby-arbejde inden næste års-møde, hvor der er kvoteforhandlinger på programmet.

- Vi fik talt med en masse personer. Både i de lande som holdningsmæssigt står i midten i forhold til hvalfangst – men også med repræsentanter fra NGO-organisationerne som er modstandere. Det er ikke sikkert det flytter noget, men de blev præsenteret for fakta om vores hvalfangst – og de lyttede. Det skader i hvert fald ikke, siger Amalie Jessen på Skt. Kitts og Nevis, hvor årets møde blev holdt.

Både modstandere og tilhængere af hvalfangst har udtrykt glæde over dette års møde i IWC. Modstanderne fordi en række skridt til udelukkelse af modstanderne blev nedstemt. Tilhængerne fordi der nu for første gang er et snævert flertal for at tillade kommerciel hvalfangst på længere sigt.