Åbningstale imponerer ikke Grønlands MF’ere

Skrevet af Karsten Sommer
04. oktober 2005 18:34

Statsminister Anders Fogh Rasmussen holdt i dag en 40 minutter lang åbningstale. Han undgik behændigt med et ord at nævne den store problematik med Tyrkiets optagelse i EU. I stedet brugte statsministeren meget af tiden på at beskrive hvor godt det går for Danmark.

- Der er gode tider i Danmark. Vi oplever vækst og velstand. Der er fremgang i Danmark, lød det fra statsministeren. 38 minutter senere nåede han frem til afsnittet om Rigsfællesskabet. Her sagde statsministeren blandt andet:

- Rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne er inde i et særdeles positivt forløb. En proces, hvor det færøske og det grønlandske folk i stadig højere grad selv får ansvaret for at udvikle deres samfund. Og for Grønland ser regeringen frem til resultaterne af arbejdet i den grønlandsk-danske selvstyrekommission om at udvide Grønlands selvstyre inden for Rigsfællesskabet.

Ordene fik ikke ligefrem de grønlandske folketingsmedlemmer til at klappe af begejstring

- Det er den kedeligste åbningstale, jeg endnu har hørt fra statsministeren, sagde IA’s Kuupik Kleist efter talen. Hans Siumut-kollega i Den nordatlantiske Gruppe Lars-Emil Johansen var af samme mening:

- Det er de samme gamle travere der bliver hentet frem, sagde Lars-Emil Johansen.

Til gengæld var der masser af grønlandsk islæt under formiddagens gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke hvor Landstingsformand Jonathan Motzfeldt stod for prædikenen. Desværre ødelagde dårlig akustik ordene om Jesus, evangelisten Markus og Grønlands apostel Hans Egede. Men de smukke stemmer i Aavaatkoret fejlede til gengæld ikke noget, da de sang ”Annaassisoq Tusartigut” eller ”Herre hør på os” som Jonathan Motzfeldt har forfattet teksten til. På torsdag skal statsministerens åbningstale debatteres i Folketinget.

Talen kan læses i sin helhed på www.statsministeriet.dk