Inuit Ataqatigiit Vil hjælpe borgere med gæld

Der skal flere værktøjer til end blot Ilanngaassivik, hvis samfundet for alvor skal få bugt med borgernes store gæld til det offentlige.
Foto © : Privateje
Skrevet af Inge S. Rasmussen
31. juli 2017 06:02

Det siger koalitionspartiet Inuit Ataqatigiit i en kommentar til debatten om Ilanngaassivik, inddrivelsesordningen som Naalakkersuisut nu har valgt at udskyde.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut udskyder udskældt betalingssystem

Tiltag som Ilanngaassivik kan ikke stå alene, men skal suppleres med en offentlig rådgivningsenhed til gældsplagede borgere, hvis det står til Inuit Ataqatigiit.

- Formålet skal være at tilbyde borgere med gæld gratis rådgivning fra relevante fagfolk med henblik på at få nedbragt gælden, udtaler politisk ordfører Bendt B. Kristiansen.

En ny institution for gældsrådgivning kunne være inspireret af den islandske ordning "Skyldernes Ombudsmand," anfører Bendt B. Kristiansen. Den islandske institution blev oprettet efter bankkrisen på Island.

Han henviser videre til at Inuit Ataqatigiit tilbage i 2015 stillede et forslag om en gældsredegørelse. Den er nu kommet og lægger op til et pilotprojekt med boligselskabet INI A/S vedrørende huslejerestancer i Kommune Kujalleq.

Partiet mener at et tiltag Ilanngaassivik er nødvendigt, men det skal drøftes hvordan det skal sættes sammen og hvem det skal omfatte.

- Vi er åbne over for at Ilanngaassivik kun gælder borgere med decideret gæld til det offentlige, men vi vil kæmpe for at den nære rådgivning og sociale indsats sker sideløbende med Ilanngaassivik metoden, siger Bendt B. Kristiansen.

LÆS OGSÅ Ilanngaassivik skal ikke gælde for alle

 

LÆS OGSÅ Ilanngaassivik er ikke en god løsning