Ny lysinstallation viser årligt selvmordstal: - Vi skal tale om det

45 lys på Blok T i Nuuk skal symbolisere det gennemsnitlige antal selvmord i Grønland om året og skabe debat om forebyggelse af selvmord og håndtering af sorgen. 
Foto © : Holdet bag kunstværket "45"
29. august 2023 10:15

Langt de fleste af os har kendt en eller flere, der har begået selvmord - eller nogen, som har overvejet det.

Og det bliver vi nødt til at snakke om.

Sådan lyder budskabet fra fire personer, som står bag en ny lysinstallation på den sydlige gavl på Blok T i Nuuk. Gavlen vender ud mod havet for enden af vejen Tuapannguit.

Her vil der blive sat 45 lamper op, som symboliserer det gennemsnitlige antal af selvmord herhjemme hvert år. 

- Gavlen bliver et symbol på det tragiske, men samtidig skabes et smukt og ærligt rum, hvor man kan reflektere, mødes og mindes. Stedet vil også kunne bruges som sted for dialog, digtoplæsning og anden kunst, lyder det fra initiativtagerne.

Bag står arkitekt og projektleder Bilo Høegh Stigsen, forfatter Niviaq Korneliussen, sociolog og tidligere politiker, Malîna Abelsen, og psykolog Inuk Bourup Bang. 

De har alle enten faligt beskæftiget sig med selvmord  eller haft selvmord tæt på livet på anden vis.

Installation skal skabe samfundsdebat

Hver måned vil tre til fire lamper blive tændt i gavlen på Blok T. Det svarer til det antal af liv, der hver måned i gennemsnit går tabt som følge af selvmord.

Grønland har verdens højeste selvmordsrate.

Uanset om der sker flere eller færre selvmord landet over hver måned, forbliver antallet af lys 45. Det sker i respekt for de efterladte, så et enkelt lys ikke kan blive identificeret med nogen. 

Meningen er, at lysinstallationen skal være med til at skabe et større dialog om, hvad livet indebærer, alle menneskers værd, vores kollektive ansvar og modstandskraft, lyder det fra de fire personer bag værket. 

- Vi kan ikke arbejde hen imod et velfungerende samfund, når så mange af vores medmennesker ikke kan magte livet.

I stedet skal vi alle tale om, hvorfor livet er værd at leve - også når det gør ondt - og hvordan vi håndterer sorgen og smerten, når et liv mod alles ønsker alligevel går tabt. Og det er især en opgave for politikerne, som ikke bliver løftet godt nok i dag, mener initiativtagerne. 

- Der er brug for at vi taler om selvmord, fordi det er et kæmpe samfundsproblem, som ikke bare er det enkelte eller dennes families tragedie, lyder det fra de fire personer bag lysinstallationen.

Lysinstallationen bliver præsenteret på WHO's Verdensdag for Selvmordsforebyggelse 10. september klokken 16.