Ung grønlænder: Vi skal blive bedre til at tale om selvmord

Nyt projekt fra Grønlands Røde Kors skal gøre unge bedre til at tale om selvmord - og det er der brug for, siger en af de unge, som har bidraget med viden til projektet.
Der er før blevet demonstreret mod de høje selvmordstal i Grønland - nu skal der handles på vreden, mener ung grønlænder. Foto © : Mads Reimer
Skrevet af Kim Hinrichsen
19. maj 2023 10:07

Grønlandsk Røde Kors har startet nyt projekt i psykisk førstehjælp, som skal hjælpe Grønlands unge til at blive bedre til at tale om de svære ting i livet – særligt selvmord.

Projektet bygger på Qamani-rapporten, som MIO udarbejdede sidste år, ved at spørge en masse af Grønlands børn og unge om de udfordringer, de oplever i hverdagen.

Linda Lyberth Kristiansen er en af de unge, som fortalte om nogle af de svære ting, hun og hendes omgangskreds kæmper med.

Hun hilser derfor projektet med psykisk førstehjælp velkommen og glæder sig til, at der nu kommer værktøjer til at tale om de tunge tanker – for der er i den grad brug for det:

- Hvor bliver man grebet, hvis man har de tanker?  Hvis man oplever mistrivsel, kan det være vanskeligt at vide, hvad man skal gøre, for vi har ingen værktøjer. Derfor er psykisk førstehjælp lige så vigtigt som fysisk førstehjælp – for det kan redde liv.

Selvmordstanker er selvfølgelig tungest for den, som bærer rundt på dem. Men det er også et samfundsproblem, siger Linda Lyberth Kristiansen.

For de tunge tanker fylder meget hos mange – men særligt de unge. De seneste tal viser, at blandt de 18-29-årige har cirka en tredjedel oplevet selvmordstanker på et tidspunkt, og en femtedel forsøgt selvmord.

Derfor er det vigtigt, at vi som land tager problemet alvorligt, mener Linda Lyberth Kristiansen:

- Når man har et samfundsproblem som selvmord, er det vigtigt, at man anerkender det. Det er vigtigt for samfundet, at man løfter hinanden. Man burde normalisere at tale om de her ting, hvis man skal tage et skridt frem.

Tale skal bryde tabuer

Linda Lyberth Kristensen mener, at hendes generation er bedre til at tale om tingene – særligt tabuer – hvor de forrige generationer, måske har tiet om de tunge ting. Men det er ikke nok bare at tale om tingene, siger hun. 

- Men jeg synes helt bestemt, der bør gøres mere for hindringen af selvmord. Vi skal snakke meget mere om det. Men ikke kun snakke om det. Man skal også vide, hvad man skal gøre, og derfor synes jeg, at psykisk førstehjælp kan blive til stor gavn for os alle sammen.

Hun glæder sig til, at projektet går i gang og Grønlands unge bliver bedre til at tale om de svære ting. Hun håber at det kan lette på de tunge tanker.

Der er dog lang vej igen, men hun mener også, at grønlænderne skal huske på, hvor langt de er kommet, og hvor stærke de egentligt er:

- I stedet for at se sig selv som svag, når man søger om hjælp, så skal man vende det om. Man skal se sig selv som en helt, hvis man søger hjælp. 

Er du selv i krise eller har tanker om selvmord, så ring til Tusaannga på 801180.