Vi kan ikke vente på socialrådgiverne

Vi kan ikke vente på, at socialrådgiverne bliver færdige med deres uddannelse, når det brænder på i Tasiilaq og Kommune Kujalleq.
10. juni 2016 13:56

Sådan lyder det fra Familiedepartementet og Naalakkersuisoq Martha Lund Olsen oven på de alarmerende tal for kommunernes manglende sagsbehandling især på børneområdet.

Det betyder, at vi nu må sætte ekstra ind med uddannelse af flere rådgivningsassistenter, hvis vi skal kunne holde trit med sagsbunkerne.

- Det er et kapløb med tiden, siger afdelingschef i Familiedepartementet, Ellen Magnussen:

- Vi kan ikke vente på, at der bliver uddannet socialrådgivere nok til at løfte området. For hvis vi gør det, bliver der bare endnu flere børn, der bliver udsat for omsorgssvigt. Og flere og flere sager, som ikke bliver behandlet, lyder det advarende fra Ellen Magnussen.

Læs også Asii: Vi har været utilstrækkelige

 

30 på skolebænken

Lige nu sidder 30 kommende rådgivningsassistenter på skolebænken i Kangerlussuaq fra alle fire kommuner.  

Det er typisk HK-ansatte, som efter et års moduluddannelse inden for det socialfaglige område kan kalde sig rådgivningsassistent:

- Der er behov for, at der sker et løft, sådan så kommunerne også kan beholde deres medarbejdere og på den måde løfte kompetancen blandt medarbejderne, siger Ellen Magnussen, der også understreger, at medarbejderne på den måde kan beholde deres løn fremfor at være på studiestøtte.

Også den politisk ansvarlige for det sociale område naalakkersuisoq Martha Lund Olsen har fremhævet behovet for flere opkvalificerede sagsbehandlere:

- Og derfor er vores forskellige oprustninger med efteruddannelser, den decentrale socialrådgiveruddannelse og rådgivningassistentuddannelsen - de er i gang, siger Martha lund Olsen.

 - Vi skal også have lavet en ny yderligere rådgivningsassistentuddannelse for Tasiilaq og kommune Kujalleq med henblik på at de senere kan komme med på den decentrale socialrådgiveruddannelse.

 

Fra assistent til socialrådgiver

For håbet er her, at de kommunale rådgivningsassistenter - som departementet bruger fire millioner kroner på at uddanne om året - vil videreuddanne sig til socialrådgivere på den tre-årige decentrale socialrådgiveruddannelse. Den støtter Uddannelsesdepartementet med ni mio. kr. om året siden 2015.

 - Vi ved jo, at der i dag er over 240 uddannede socialrådgivere, som har taget socialrådgiveruddannelsen i Grønland, siger afdelingschef Ellen Magnussen.

- Men de forsvinder fra landets socialforvaltninger, og jeg tror, at  mange af dem arbejder andre steder, fordi der kan være vanskelige arbejdsforhold i en socialforvaltning i dag, siger afdelingschef i Familiedepartementet, Ellen Magnussen.

Læs også 520 socialsager på børneområdet i Tasiilaq 

 

Kommuner flygter fra deres ansvar

Flugten fra socialforfaltningerne kan skyldes ansvarsforflygtigelse i kommunerne. For eksempel når det gælder håndtering af det psykiske pres, som kommunens sagsbehandlere kan komme ud for under deres arbejde:

 - Det kan være sager, hvor børn har været udsat for seksuelle overgreb og massiv omsorgssvigt, påpeger Ellen Magnussen.

Men arbejdet som sagsbehandler kan også være vanskeligt i forhold til inhabilitet, siger hun:

 - Vi kender jo næsten alle hinanden, og det er svært at være sagsbehandle for nogen, som man ser i butikken, i daginstitutionen eller ude på gaden.