Siumut: Vi bør også undskylde til kvinder i spiralsagen efter 1992

Grønland bør officielt undskylde og give erstatning til de kvinder, der uden samtykke fik opsat spiraler, efter sundhedsområdet blev hjemtaget. Det siger Doris J. Jensen fra Siumut.
Doris J. Jensen
Doris Jensen fra Siumut mener, at Grønland bør leve op til samme krav, som der bliver stillet Danmark, når det gælder sager om spiralopsætninger uden samtykke efter 1992. Foto © : KNR/Johansinnguaq Olsen
08. maj 2024 10:07

Grønland bør feje for egen dør og leve op til de samme krav, som bliver stillet til den danske stat i spiralsagen.

Sådan lyder det nu fra medlem af Familie- og Sundhedsudvalget i Inatsisartut, Doris J. Jensen, fra Siumut.

I en pressemeddelelse opfordrer hun til, at selvstyret giver en officiel undskyld og en erstatning til de kvinder, som uden samtykke har fået opsat spiral herhjemme efter 1992.

I 1992 overtog Grønland nemlig ansvaret for sundhedsvæsenet. Dog fortsatte praksissen med spiraler uden samtykke i et vis omfang.

Ifølge en opgørelse fra Landslægeembedet er der foreløbig registreret 15 sager, hvor kvinder har fået opsatte spiral uden samtykke, hovedsageligt efter en kirurgisk abort.

- Naturligvis er det en handling, vi bærer ansvaret for, og det er aldeles uacceptabel, siger Doris J. Jensen i pressemeddelsen og fortsætter:

- Jeg mener, at alle berørte først og fremmest bør modtage en ubetinget officiel undskyldning, og at vi heller ikke kan komme udenom en erstatning til de berørte.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.
  • I marts 2024 er antallet af kvinder, der kræver erstatning, nu vokset til 143 kvinder, der hver kræver 300.000 kr. i erstatning.
  • Kvinderne stævner nu den danske stat, da staten ifølge Mads Pramming først vil tage stilling til erstatningskravet efter, at den igangværende udredning er færdig.

Kravet om en undskyldning og erstatning skal også gælde for andre sager om præventionsmidler givet ved tvang, som må komme frem i lyset i fremtiden, mener Doris J. Jensen.

I marts viste en opgørelse fra Landslægeembedet, at 3.821 kvinder i Grønland ved udgangen af 1970 havde fået opsat spiral. Det skete, mens danske myndigheder havde ansvaret for sundhedsvæsenet herhjemme. 

En stor del af tilfældene skete uden, at kvinderne eller deres forældre havde givet samtykke til det.

Sagen har ført til, at Grønland og Danmark har sat gang i en uvildig, historisk redegørelse om svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991. Den forventes færdig i 2025.

Undersøgelse af brud på menneskerettigheder

I marts meddelte naalakkersuisut, at den også vil sætte gang i en redegørelse om eventuelle brud på menneskeretslige aspekter i spiralsagen.

Det bliver dog kun Grønland, der ser på den del, da Danmark har afvist at lade vinklen være en den fælles, uvildige undersøgelse.

Der er dog ingen melding fra naalakkersuisut om, hvorvidt undersøgelsen også vil omfatte perioden efter 1992 i spiralsagen.

143 kvinder har foreløbig sagsøgt den danske stat for brud på menneskerettighederne i spiralsagen med et krav om erstatning på 300.000 kroner til hver af dem.

I marts sagde gruppens talsperson, Naja Lyberth, til KNR. 

- De ældste af os er over 80 år, og derfor kan vi ikke vente længere. Så længe vi lever, vil vi gerne genvinde vores selvrespekt og respekten for vores livmodere. Der er ikke nogen regering, der skal bestemme, om vi skal have børn eller ej.

Naalakkersuisut støtter kvinderne i kravet om en officiel undskyldning fra Danmark for spiralsagen.