Nye servicekontrakter: Utilfredse borgere samler underskrifter og demonstrerer i Sydgrønland

Utilfredse borgere protesterer mod de nye servicekontrakter for befordring, der blandt andet betyder mere transport på vandet og mindre i luften.
Arkivfoto Foto © : Kommune Kujalleq
Skrevet af Kenneth Elkjær
16. september 2016 11:28

Under overskriften 'Protest med servicekontrakten for Sydgrønland' samler utilfredse sydgrønlændere underskrifter ind mod de nye servicekontrakter. Fredag formiddag har mere end 320 personer skrevet under, og tallet stiger for hver time.

Men underskrifter er ikke den eneste måde, der bliver protesteret på. Lørdag klokken 15.00 vil initiativtagere mødes og arrangere en demonstration mod de nye servicekontrakter i Qaqortoq. Indtil videre har 130 personer tilmeldt sig på Facebook til mødet, der er arrangeret af det tidligere medlem af kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq Monica Dorph. Demonstrationen forventes at foregå i den kommende uge.

De utilfredse borgere i Sydgrønland mener ikke, de nye aftaler er til deres fordel. De nye kontrakter betyder blandt andet, at en større del af transporten vil foregå med båd og skib fremfor med fly og helikopter. Samtidig mener en del borgere også, at priserne på transport vil blive højere.

Borgmester også utilfreds

Også hos politikerne er der utilfredshed at spore. I Kommune Kujalleq er man stærkt utilfredse med de nye servicekontrakter.

Kommunen efterlyser blandt andet, at servicekontrakter tager høje for, hvem der skal betale for ophold ved aflysninger og forsinkelser og, at de nye servicekontrakter burde indeholde et krav om, at borgerne kan nøjes med at købe billet et sted, selvom rejsen foregår med forskellige trafikoperatører.

Det skriver borgmester Jørgen Wæver Johansen og formanden for erhvervsudvalget, Simon Simonsen, i en pressemeddelelse.

De to er også utilfredse med, at Kommune Kujalleq ikke er blevet inddraget i forhandlingerne om servicekontrakterne. De opfordrer til, at der bliver arrangeret et møde mellem Selvstyret og Kommune Kujalleq.

Se mere om servicekontrakterne i aftenens Qanorooq klokken 19.00