Aaja Chemnitz: Uskik ikke at invitere grønlændere med i forhandlinger

Det er alvorligt, hvis Danmark har udelukket en mulig udenlandsk køber af Grønnedal uden at orientere Selvstyret om det.
Foto © : Inspektionskutteren Tulugaq
16. december 2016 09:27

Det mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit.

Ifølge det danske netmedie Defencewatch har statsministeren i sommer indgået en aftale med partiformændene i forsvarsforliget om at udelukke et kinesisk selskab fra at investere i Grønnedal. 

I stedet kom det i sidste uge frem, at Forsvaret vil tage Grønnedal i brug igen.

Men de grønlandske folketingspolitikere er aldrig blevet orienteret om en interesse fra Kina, siger Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg ikke har haft adgang til de her oplysninger. Jeg har siddet i møde med forsvarsministeren, hvor han ikke har fremlagt de her oplysninger for mig. Og det synes jeg viser, hvor ærgerligt hele processen er, og hvilken uskik det er, at man ikke inviterer grønlændere med til nogle forhandlinger, som handler om Grønland.

LÆS OGSÅ Grønnedal var tæt på kinesisk opkøb

Selv om hun og IA tager afstand for ordlyden i den kritik, som nalakkersuisoq for udenrigsanliggender, VIttus Qujaukitsoq, kom med tidligere på ugen om Danmark, er der noget om snakken, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Hvis man kigger på sagen om Pituffik og Camp Century og dét at sidde med ved forhandlinger, som handler om Grønlands interesser, for eksempel i forhold til fiskeri, vil jeg sige ‘ja’; der er behov for, at der skal findes nogle løsninger. Men mine erfaringer på Christansborg er også, at man er nødt til at være meget mere sober og faktabaseret i sin kritik for at opnå en respekt og at kunne sidde med ved forhandlinger.

 

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende

 

Læsgænger i Folketinget Aleqa Hammond ønsker ikke at kommentere sagen.

Forsvarsministeriet oplyser, at de ikke vil kommentere på sagen. Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen afviser over for KNR at kende til en kinesisk henvendelse om Grønnedal.

Andre kilder i Forsvarsforligskredsen i Folketinget, som KNR har været i kontakt med, vil hverken be- eller afkræfte, om der har været en kinesisk henvendelse til den danske regering om Grønnedal.