Ungdommen viser stor interesse for nationaldragten

Den grønlandske nationaldragt er ikke i fare for at forsvinde. I hvert fald var der stor interesse, da Nordatlantens Brygge i weekenden holdt workshop om, hvordan man syr og broderer sin egen kvindedragt.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. januar 2013 07:20

-Vi kunne se, at der er mange unge mennesker, der er gået i gang med at sy dragter. Nogle af deltagerne kom med en dragt, som de var ved at lave, siger Hans Olsen, som var arrangør af workshoppen søndag.

Ægteparret Karen og Finn Pedersen, som også har skrevet bogen Kalaallisuut, stod for workshoppen. Først fortalte de om dragtens historie, funktioner og særkender og herefter fik deltagerne mulighed for selv at afprøve de forskellige teknikker til at sy i skind og perler.

Blandt de 39 deltagere ved workshoppen var også en af Nationalmuseets forskere, der ivrigt tog billeder og noter, fortæller Hans Olsen.

Nordatlantens Brygge oplever til stadighed stor interesse for de gamle håndarbejdsteknikker fra såvel Island og Færøerne som Grønland. Der har tidligere været workshops i den islandske sweater, de særlige færøske strikmønstre, den grønlandske moskusuld og de populære muffedisser, islandske hjemmestrikkede kugler til juletræet og sågar islandsk strikkegrafitti.

Bryggen overvejer nu at arrangere flere workshops med udgangspunkt i den omfattende grønlandske nationaldragt, hvor man fokuserer på enkelte elementer i dragten.