Uldum: Vejret i vejen for makrelsucces

I finansloven for 2015 har Naalakkersuisut indregnet indtægter for en samlet fangst af makreller på 85.000 tons, og dermed håbet på en indtægt på 90 millioner kroner. Men, fiskeriet af makreller har indtil nu fejlet rigtig meget, og det kan have en negativ konsekvens for finansloven.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
31. august 2015 16:04

Tallene for torsdag sidste uge, har nemlig vist, at fiskerne har fanget lidt over 30.000 tons, og dermed mangler over halvdelen af kvoten.

Finansloven hænger kun sammen, hvis hele makrelkvoten bliver fisket op.

Men, med de aktuelle tal er det tvivlsomt, at hele kvoten bliver fisket op, og dermed ser det ud til, at underskuddet for dette år bliver betydeligt større.

Læs også Manglende makreller kan give stort hul i Finansloven

Og til det siger naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum, at der er en beklagelig situation.

- Først og fremmest er det jo beklageligt at vejret har gjort at man ikke har, kunne fiske hele kvoten op, det kommer jo til at have sine konsekvenser. Vi er ved at udarbejde en budgetopfølgning som skal tilgå inatsisartuts finansudvalg, så må vi forholde os til hvordan tallene er når den kommer, der er som sagt under udarbejde så må vi se, siger naalakkersuisoq for finanser Andreas Uldum.

Hvis fiskeriet fortsætter så dårligt resten af sæsonen, vil fangsten være i nærheden af 43.000 tons, som vil betyde, at landskassen vil mangle omkring 50 millioner kroner.

Læs også Her er forklaringen på færre makreller i år

Og til spørgsmålet om skatterne og afgifterne skal forhøjes for at dække underskuddet, svarer han:

- Jeg har været ude og sige at vi ikke sætter skatten op, så det kan jeg godt garantere, men hvad vi gør, det må tiden vise. Vi skal lige se hvor stor udfordringen er og det vil vise sig når budgetopfølgningen den bliver fremlagt, siger naalakkersuisoq for finanser Andreas Uldum.

Og som han også sagde da han fremlagde finanslovsforslaget, så viser dette at det er en dårlig ide at kun nærmest have en indtægtskilde.