Manglende makreller kan give stort hul i Finansloven

Det træge makrelfiskeri i farvandene ud for Østgrønland i år, ser ud til at give Naalakkersuisut et hul på over 40 millioner kroner i Finansloven for 2015.
Skrevet af Karsten Sommer
29. august 2015 15:19

Finansloven budgetterer med 81 millioner kroner i indtægt fra makrelfiskeriet, baseret på opfiskning af den samlede kvote på 85.000 tons makrel.

Men de sidste nye tal fra Grønlands fiskerilicenskontrol viser at man sandsynligvis ikke engang når halvdelen af kvoten.

Det samlede tal, inclusive i torsdags den 27.august, viser en samlet makrelfangst i 2015 på 30.309 tons.

På samme tidspunkt sidste år var der fanget over dobbelt så mange fisk - nemlig 64.675 tons.

Årets kvote bliver ikke opfisket

Det er den kolde sommer og det urolige vejr på Østkysten der generelt har bragt færre makreller til Grønland, og den sidste uge har fangsten været for nedadgående, med dage hvor der næsten ikke er fanget nogen makreller, konstaterer Petur M. Jakobsen fra Grønlands Fiskerilicenkontrol overfor KNR.

Den samlede fangst på lidt over 30.000 tons ud af den samlede kvote på 85.000 tons makreller, viser således med stor sandsynlighed at kvoten ikke bliver fisket op i år, erkender Licenskontrollen.

Det giver Naalakkersuisut et kraftigt problem i forhold til de indtægter på 81 millioner fra makrellerne, som Finansloven for 2015 blandt andet bygger på.

Med den nuværende tendens i makrelfangsten kan afgiftsindtægten højst blive det halve.