Ukrainere til Station Nord med brændstof

Skrevet af Karsten Sommer
29. marts 2011 04:38

Et kæmpemæssigt fragtfly fra det ukrainske flyvevåben går i dag i gang med at fylde brændstoflagrene på Station Nord i Nordøstgrønland.

Det kolossale fragtfly, af typen IL-76 MD, er hyret af det danske flyvevåben til operationen.

Flyet forlod ifølge det ukrainske nyhedsbureau militærbasen Borijspil i Kijev-regionen i søndags med en gruppe ukrainske militærpiloter om bord.

Flyet opholdt sig i går på Flyvestation Aalborg, hvor de ukrainske piloter blev briefet om grønlandske flyveforhold, og i dag er det kæmpemæssige transportfly fortsat til Thule Air Base.

I alt 29 ukrainske soldater deltager i operationen, som efter planen skal sørge for at flytte 500.000 liter brændstof fra Thule til Station Nord.

Og da det ukrainske militærfly har en løftekapacitet på 40.000 liter brændstof per tur, betyder det at alt brændstof er leveret, når flyet har taget turen fra Thule Air Base til station Nord 13 gange i alt.

Station Nord, ligger cirka 900 kilometer fra Nordpolen, og er bemandet med fem mand, der udfører meteorologiske opgaver.

Det er tredje gang, at det ukrainske flyvevåben udfører transportopgaven i samarbejde med det danske flyvevåben. Første gang var i 2009.