Ukrainekrisen giver uro i Arktis

Mens Canada vil kritisere russerne skarpt ved mødet i Arktisk Råd, vil Danmark undgå at skabe unødige spændinger i Arktis.
Foto © : Arnaq Nielsen/KNR
24. april 2015 19:24

Det er ikke kun årets vinter, der har været kold. Faktisk blæser der kolde politiske vinde ind over det arktiske område. Vinde, som kommer fra Ukraine, hvor krisen mellem Rusland og Vesten i stadigt højere grad spreder sig nordover.

Årets ministermøde i Arktisk Råd i Iqaluit, Canada, er i høj grad blev skueplads for det politiske drama. Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov har valgt at blive hjemme i protest mod Vestens sanktioner, og Rusland sender i stedet sin miljøminister Sergei Donskoi.

Læs også Russisk minister provokerer Norge på Svalbard

Læs også Ekspert: Grønland skal ikke frygte russisk advarsel

 

Dansk glæde over russiske deltagelse

Den danske udenrigsminister glæder sig dog over, at russerne ikke bliver helt væk.

- Jeg ser Ruslands beslutning om ikke at blive helt borte fra ministermødet som udtryk for vilje til dialog, siger udenrigsminister Martin Lidegaard til Ritzau.

Russerne kan dog godt regne med, at de canadiske værter har hvæsset bjørnekloen. I hvert fald lægger Leona Agklukkaq op til at give Rusland klar besked.

- Canada vil benytte lejligheden på Arktisk Råds ministermøde til igen at rette en hård kritik mod Rusland for dets aggression mod Ukraine, lød det forleden fra Canadas formand Arktisk Råd, Leona Aglukkaq.

 

Arktis skal fastholdes som lavspændingsområde

Rigsfællesskabet har dog en ganske anden agenda. Martin Lidegaard gør det nemlig klart, at han for alt i verden ikke vil gøre Arktis til en politisk slagmark.

Derfor siger han også, at han er glad for, at Rusland kommer på ministerniveau, selvom det ikke er udenrigsministeren.

- Vi er uenige med Rusland om mange ting lige nu, men samarbejdet om Arktisk er for vigtigt til at lade det gå ud over vores samarbejde i regionen. Det er mit indtryk, at alle de arktiske stater er enige i det. For Kongeriget er det måske den allervigtigste prioritet at fastholde Arktis som et lavspændingsområde, siger Lidegaard.