Russisk minister provokerer Norge på Svalbard

Ruslands vicestatsminister så stort på gældende sanktioner og opholdt sig på den norske øgruppe Svalbard i lørdags, mens han lystigt tweetede om sin tilstedeværelse.
Foto © : ©Rogozin
Skrevet af Camilla Dam
21. april 2015 10:05

Dmitrij Rogozin står på Norge og EU’s liste over personer, der er uvelkomne som følge af de sanktioner, der er blevet indført i forbindelse med Ruslands annektering af Krimhalvøen.

- Ankom i Longyearbyen på Svalbard, skrev vicestatsministeren og lagde det billede, som du kan se på denne artikel, ud på sin Twitterprofil.

Fem timer senere var han ankommet til den russiske mineby Barentsburg et andet sted på øgruppen.

- Barentsburg. Arcticugol (russisk kulmineselskab, red.). Her lever russiske og ukrainske minearbejdere som ét folk, én tro og arbejdskraft, skrev han mens han lagde billeder op fra en mine.

Læs også Danmark gør krav på kontinentalsoklen nord for Grønland

Dmitrij Rogozin besøgte en souvenirbutik og fandt køleskabsmagneter med både norsk og russisk flag.

 - Nordmænd kommer her på snescooter og udforsker den russiske arv, skrev han.

 

Markerer Ruslands arktiske ambitioner

Ruslands vicestatsminister forlod Svalbard efter omkring seks timer og tog videre til Nordpolen, hvor han opholdt sig på russernes nye polarstation.

- Vi er kommet for at blive på Arktis, og vi skal gøre det til vores, siger Dmitrij Rogozin ifølge nrk.no.

De norske myndigheder har bedt om en forklaring på Dmitrij Rogozins uventede besøg fra de russiske myndigheder, og den har de netop fået via talsmand Alexander Lukashevich, talsmand fra det russiske udenrigsministerium.

- Reaktionen (på Rogozins tilstedeværelse, red.) vækker undren, lyder det fra diplomaten, som henholder sig til den næsten 100 år gamle Paristraktat, som giver borger fra de lande, som har underskrevet traktaten fri adgang til næringshverv, jagt og fiskeri på Svalbard-øerne, siger han ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.