Udstilling om en kedelig rekord

Udstilling om grønlandske tuberkulose patienter fra en tid hvor Grønland havde verdensrekord i antal af tuberkulose tilfælde.
Skrevet af Noah Mølgaard
19. september 2011 12:02

Det er 100 år siden Julemærkesanatoriet blev åbnet i Kolding Fjord. Sanatoriet havde en del grønlandske patienter i halvtredserne. Jubilæet bliver markeret med en udstilling, hvor der også er en række billeder af grønlandske patienter i halvtredserne.

Mange grønlandske familier blev ramt af tuberkulose epidemien i halvtredserne, der også krævede mange dødsofre. En del grønlandske børn blev sendt til Julemærkesanatoriet i Kolding Fjord, hvor der i perioden 1952-59 var omkring 100 patienter Grønland.

De grønlandske børn havde en svær tid, hvor forældrene var på den anden side af Atlanten. Derfor blev ting, der kunne minde om Grønland taget imod med kyshånd.

Det skete blandt andet i 1954,da 63 forvildede grindehvaler endte i Lillebælt og deres mattak blev sendt til de grønlandske patienter i Kolding Fjord, fortæller museumsleder i Dansk Sygeplejehistorisk Museum Inger-Marie Børgesen.

Udstillingen åbner i morgen tirsdag den 20. september.