Udenrigsministeren: Genforhandling af forsvarsaftale usandsynlig

Amerikanerne vil hjertens gerne mødes igen med danske og grønlandske repræsentanter, men der er gode odds for, at det bare bliver et høflighedsmøde.
19. februar 2015 18:48

Er der tale om et endeligt nederlag til de dansk-grønlandske Thule-selskaber, eller kan der kæmpes mere? Efter afgørelsen ved US Government Accountability Office i går aftes har udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), i dag holdt møde med toppen af den amerikanske regering inklusive udenrigsminister, John Kerry.

"Kontrakt i strid med forsvarsaftalen"

Martin Lidegaard gjorde det klart overfor amerikanerne, at han mener selskabet Exelis Services kommende indtog på grønlandsk jord må være i strid med den dansk-amerikanske forsvarsaftale. Også selvom selskabet med rødder i USA har lovet at leve op til alle erhverspolitiske krav fra grønlandsk og dansk side.

Udenrigsministeren blev overrasket over den store velvilje, de amerikanske politikere udviste, efter han havde udtrykt sin utilfredhed. Der er således aftalt et møde omkring fremtiden for Thule-basen, hvor alle parter skal høres.

Afviser en genforhandling

Men Martin Lidegaard tror ikke, det er realistisk at genforhandle forsvarsaftalen med USA, som Inuit Ataqatigiit's formand har foreslået.

- Jeg ser ikke for mig en egentlig genforhandling af hele Thule-aftalen, siger han til KNR.

- Men den aftale vi lavede i 2013, hvor vi meget specifikt, synes jeg, gjorde det klart, at det skulle være et dansk eller et grønlandsk selskab, som skulle indstilles til at kunne byde på dette her. Den del af aftalen kommer vi til at præcisere, således at dette her ikke gentager sig, slutter rigsfællesskabets udenrigsminister.