Udenrigsminister vil se på Camp Century-sag
Det udtaler han i en mail til KNR:
- Klimaforandringernes mulige fremtidige påvirkninger i Grønland, herunder Camp Century, gør naturligvis også indtryk på mig. Nu må regeringen se nærmere på sagens aspekter sammen med den relevante ekspertise, siger Kristian Jensen (V).
Sagen er blevet aktuel, efter et nyt internationalt studie konkluderer, at stærkt forurenende stoffer fra basen risikerer at sive ud i Indlandsisen og videre ud i haven om cirka 70 år som følge af klimaforandringerne.
LÆS OGSÅ: Forskere: Camp Century udgør en miljørisiko
Basen blev anlagt under Indlandsisen af amerikanerne i 1959 efter aftale med Danmark. Det skete som første skridt til et større tunnelsystem under isen, hvor missiler skulle placeres for at beskytte Vesten i tilfælde af angreb fra Sovjet.
Men efter 8 år blev basen forladt, og en atomreaktorer fjernet. Ifølge eksperter er rester af bl.a. uranindholdigt vand fra reaktoreren dog stadig til stede i basen.
Over for KNR erkender Udenrigsministeriet, at det er en sag, der breder sig over flere myndigheder og ministerier. Og at man i øjeblikket er ved at danne sig et overblik over sagen.
LÆS OGSÅ: Udenrigsminister: Ingen radioaktiv forurening efter Camp Century
Kristian Jensen understreger, at regeringen vil se nærmere på sagen ‘i samarbejde mellem de relevante danske myndigheder og i tæt dialog med Grønland’.