Turister skuffes af ATV’er

Vilde moskusokser der græsser i store flokke har været et af de sikre trækplastre for turismen i Kangerlussuaq.
Foto © : KNR
17. juli 2015 13:59

Men de senere år er chancen for at opleve Grønlands uspolerede natur og dyreliv væsentligt forringet, ifølge turistoperatører i området.

For ti år siden vandrede turistoperatør Jens-Pavia Brandt rundt i området nord for Kangerlussuaq. Dengang var det ikke svært at få øje på moskusokserne, fortæller han:

- Dengang så jeg 10-20 eller 40 moskusokser om dagen deroppe nordpå. Og nu kan man gå mange dage uden at se nogen moskusokse, siger Jens-Pavia Brandt, der i dag ejer selskabet Greenland Outdoors, der tilbyder turistture i Kangerlussuaq.

Læs også Kommune må selv anlægge ATV spor

Og det er ikke det samme uden moskusokser, fastslår turoperatøren.

- Det betyder at turene ikke har så meget at byde på, som de kunne have, når der ikke er så mange moskusokser, siger Jens-Pavia Brandt.

WOGAC stoppede med moskussafari

En anden turudbyder, World of Greenland Arctic Circle (WOGAC), er helt holdt op med at tilbyde moskussafari-ture til turisterne, fordi chancerne er så ringe for at spotte de store dyr.

- Vi har i dag kun hvad vi kalder en tundra-safari, hvor vi på ingen måde garanterer for at man ser moskusokser, siger direktør Jørgen Larsen fra WOGAC.

Han lægger ikke skjul på, at manglen på moskus betyder skuffede turister.

- Det er jo en kæmpe skuffelse, for moskusoksen har altid været i Kangerlussuaq og et af de største trækplastre for turismen, og rigtig mange udenlandske turister har jo hørt om moskusokser her. Så skuffelsen er bestemt stor, siger Jørgen Larsen.

ATV-spor overalt

Skuffelsen bliver ikke mindre, når turisterne i stedet for behårede dyr i uspoleret natur ser de mange spor i området efter moderne motorkøretøjer, de såkaldte ATV'er.

- De (turisterne, red.) kommer her fordi de har hørt at vi har så fantastisk natur. Og så er det største problem at vi går rundt i fjeldet og ser ATV-spor overalt. Og så tænker de, at det jo ikke er ren og fantastisk natur, når der er ATV-spor overalt, siger Jens-Pavia Brandt.