Trykket torsdag for Naalakkersuisut

ANALYSE: Hvor langt skal en minister gå for at bevare venskabet med sit bagland? Det er en problemstilling, som Finn Karlsen står overfor i Inatsisartut i dag.
03. april 2014 04:53

I dag diskuteres to Siumut-forslag om fangst af narhvaler, hvidhvaler, hvalrosser og isbjørne. Forslagene kommer fra Nikolaj Jeremiassen og Lars Matthæussen, og de vil næppe blive vedtaget, for de er kontroversielle. De ligger nemlig begge langt fra internationale konventioner, der beskytter dyrene.

Lars Matthæussens forslag er særlig kontroversielt. Den nybagte siumutter vil ganske enkelt gerne have ophævet de begrænsninger, der er på, hvor mange isbjørne, hvalrosser og nar- og hvidhvaler, man må skyde. Hans forslag gælder dog kun Qaanaaq, Illoqqortoormiut, Tasiilaq og deres bygder.

Finn Karlsen har allerede svaret Matthæussen, at Grønland får svært at overholde den internationale aftale fra 1973 om bevarelsen af disse dyr, hvis man vedtager sådan noget. Så sent som i december måned deltog Finn Karlsens forgænger, Karl Lyberth, i et internationalt topmøde i Rusland, hvor han skrev under på et papir, der bekræfter aftalen fra 1973. Finn Karlsen får på den måde svært ved at bakke op om Lars Matthæussens forslag - uanset om han måtte ønske det.

Det andet forslag kommer fra Nikolaj Jeremiassen. Han foreslår en ny fangstperiode om vinteren for hvalrosser på Vestkysten.

Indtil videre er Finn Karlsen også blevet nødt til at afvise det forslag. Ligesom Matthæussens strider det imod gældende aftaler og også anbefalingerne fra biologer. Karlsen svarer Jeremiassen:

- Kvotering af hvalrosser har virket efter hensigten, og de to bestande i Vestgrønland er vokset. Hvis jagttiden ændres eller forrykkes kan det medføre, at fremgangen af bestanden bliver stoppet, eller at fremgangen sker langsommere.

En kilde fortæller KNR, at naalakkersuisoq Finn Karlsen er i et reelt dilemma i denne sag. Da foreslagene er kontroversielle i forhold til internationale fangstregler, kommer der næppe flertal for dem, men det kan ramme Naalakkersuisut hårdt.

Hvis Nikolaj Jeremiassen og Lars Matthæussens to fangstforslag bliver aflivet i morgen i Inatsisartut, kan de de to inatsisartutmedlemmer blive så vrede, at Naalakkersuisut får svært ved at skaffe flertal resten af forårssamlingen.

Det værst tænkelige scenarie for Finn Karlsen og resten af Naalakkersuisut bliver, hvis Hans Enoksen kan lokke de to medlemmer over i det nye Partii Naleraq.