Billeder: Tre regeringschefer på rundtur

Færøernes første flag, en omdannet saltsilo og anekdoter i det tidligere, kongelige handelsmonopol var på programmet, da rigsfællesskabets tre regeringschefer mandag besøgte Færøernes sydligste ø, Suðuroy.
11. juni 2018 16:53

De tre regeringschefer, deres hustruer og et følge af embedsmænd lagde blandt andet vejen forbi øens tidligere saltsilo, der i dag er omdannet til kulturhuset SALT med midler fra blandt andet A. P. Møller Fonden og Færøernes Hjemmestyre.

LÆS OGSÅ Gammelt forrådshus bruges til Rigsmødet tirsdag

Over middag gik turen til vestsiden af Suðuroy til bygden Fámjin, som er fødested for den færøske student, Jens Oliver Lisbjerg.

Her blev politikerne præsenteret for den første udgave af Færøernes flag, Merkið, som Lisbjerg udformede under sin studietid i København i 1919. Flaget hænger i dag i Fámjins lille bygdekirke.

Også fiskefabrikken Vardin Pelagic bød politikerne indenfor til en fortælling om fabrikkens brand i 2017 og selskabets forædling og eksport af blandt andet makrel, sild, lodder og laks.

LÆS OGSÅ Kielsen til rigsmøde på Færøerne

På den anden side af gaden gav Anna Kirstiin Thomsen, leder af det tidligere, kongelige handelsmonopol – i dag en café og pub – historier om huset og en kærlig svirp til politikerne.

Sidst på dagen fløj politikerne med helikopter videre til øen Stóre Dímm med blot ni beboere, inden lagmand Aksel V. Johannesen er vært for en middag for gæsterne.