Analyse Ønske om ligestilling førte til ulighed

Det var en efterlysning af fuld ligestilling, som førte til indførelsen af fødestedskriteriet. For efter Grønland i 1953 var gået fra at være en koloni til et amt i Danmark, havde mange forventet, at der ville ske en ligestilling af forholdene.
Analyse af fødestedskriteriet
Analyse af fødestedskriteriet Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
06. maj 2017 16:41
Versionist Connie Fontain

Da det ikke skete, tog det daværende landsråd kontakt til Ministeriet for Grønland med en anmodning om, at ”Grønlands ligestilling med resten af det danske rige burde præciseres og følges. 

- I stedet for ligestilling blev resultatet i sidste ende, at det blev slået fast, at ligestilling ikke lod sig gøre, da man nu kunne gøre det op i kroner og øre, at det ikke var muligt, fortæller Jakob Janussen, som har lavet en analyse af fødestedskriteriet for forsoningskommissionen.

G-60 blev nedsat

Udfaldet af henvendelsen blev nemlig, at ministeriet nedsatte det såkaldte G-60 udvalg, som fik til opgave at udarbejde en kraftig udbygningsplan for Grønland.

For at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne i landet vurderede udvalget, at det var brug for at holde lønningerne nede.

Desuden var G-60 udvalget klar over, at det var nødvendigt med tilkaldt arbejdskraft for at løse en række vigtige funktioner for samfundet.

- Det var to i og for sig modsatrettede målsætninger man forsøgte at realisere på samme tid. Udvalget var selv opmærksomt på, at det var nødvendigt med et politisk kompromis.

Har haft store konsekvenser

Kompromiset blev, at man indførte fødestedskriteriet, som betød, at folk der var født i Grønland som udgangspunkt fik en lavere løn end folk, der var født udenfor landet.

Selvom det var med til at forbedre landets konkurrenceevne og tiltrække nødvendig arbejdskraft hovedsaligt fra Danmark, var det ikke uden konsekvenser.

- Det skabte en masse strid på de enkelte arbejdspladser, hvor folk skulle arbejde sammen men, hvor nogle var ansat på lokale vilkår mens andre var ansat på tilkaldte vilkår, siger Jakob Janussen.

Fra 1964 og omkring 30 år frem tjente tilkaldt arbejdskraft mellem 25 og 38 procent mere end folk, der var født i Grønland.

Allerede da forslaget blev fremsat, var Ministeriet for Grønland godt klar over, at ordningen kunne blive opfattet som racediskriminerende, da det primært ville ramme grønlandsk arbejdskraft.

- Det må man sige kom til at holde stik. En masse modsætninger i samfundet bliver meget nemt koblet til, når det hedder: Nå ja, det er fordi du kommer fra Grønland, eller fordi du kommer fra Danmark, siger Jakob Janussen.