For tidligt at kritisere Arktisk Kommando

Den melding kommer i dag fra naalakkersuisoq for natur, miljø og justitsområdet, som først vil kommentere på Arktisk Kommandos indsats, når der forligger en rapport fra forsvarsministeriet.
Foto © : Arktisk Kommando
24. august 2015 18:00

Selvom naalakkersuisoq Mala Høy Kúko i sidste uge kaldte oliespildet i det østgrønlandske farvand en ubehagelig nyhed, vil han i dag ikke kritisere Arktisk kommando.

- Vi venter på en rapport fra forsvarsministeriet i Danmark, som skal fortælle os, hvordan vi kan forberede os til sådan en hændelse i fremtiden, siger naalakkersuisoq for natur, miljø og justitsområdet, Mala Høy Kúko, til KNR.

Olien blev opdaget 350 kilometer øst for Tasiilaq i Østgrønland den 10. august, da Arktisk kommando observerede noget på et satellitbillede, som lignede en oliepøl, og en række fiskere kunne senere bekræfte, at der var tale om olie i farvandet øst for Grønland.

Læs også Frygt for oliespild i Østgrønland

Var fem dage om at nå frem

Inspektionsfartøjet Knud Rasmussen blev sendt ud for at undersøge oliespildet, man da de endelig nåede frem fem dage senere, var olien forsvundet.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at det tog så lang tid for skibet at nå ud til oliepølen. Men det er også fordi, at vi ikke har både med det rigtige udstyr, og derfor tog det så langt tid for skibet at nå derud.

Læs også Østgrønlandsk oliespild forsvundet

Danmarks ansvar

Da oliespildet skete længere væk end 3 sømil fra Grønlands kyst, er det Danmark, som har ansvaret. Derfor var det også Arktisk Kommando og dermed det danske forsvar, som rykkede ud. 

- Det er danskernes ansvar, da oliepølen var uden for de 3 sømil og dermed i det danske område, siger Mala Høy Kúko.

Han understreger dog, at det er for tidligt at kritisere Arktisk Kommando for indsatsen. Først når rapporten fra forsvarsministeriet er fremlagt, vil han kommentere på den.