Frygt for oliespild i Østgrønland

Arktisk Kommando er i fuld gang med at undersøge det mulige oliespild i Østgrønland, både fly og inspektionsskibet Knud Rasmussen er sent ud for at undersøge stedet.
Foto © : Arktisk Kommando
13. august 2015 11:59

Der er sket et muligt oliespild 361 kilometer syd øst for Tasiilaq. Det meddeler Arktisk Kommando her til morgen.  
Nils Westergaard som er hav og miljø officer i Arktisk Kommando fortæller, at deres satellitovervågning den 10. august observerede noget, der kan være et muligt oliespild.

- Det er blot en alarm for vi har endnu ikke en bekræftelse på at der er et oliespild derude, vi kan blot se at der er et eller andet vi skal undersøge, siger Arktisk Kommandos Nils Westergaard.    

 

Inspektionsfartøjet Knud Rasmussen er sendt ud for at tage en olieprøve og vurdere hvordan det eventuelle oliespild kan bekæmpes, samt sikre eventuelle beviser til et eventuelt retsligt efterspil. 

Kommandoen frygter dog, at dårligt vejr og meget is vil besværliggøre lokaliseringen af oliespildet og forsinke inspektionsskibets ankomst til stedet, til imorgen eller overmorgen.

Læs også Muligt oliespild observeret i østgrønlandsk farvand

Nu er Arktisk kommando igang med at undersøge hvordan området med det mulige oliespild ser ud. 

- Vi prøver nu fra et fly at se hvor omfangsrigt området er, om det er stort eller småt, udover at vi selvfølgelig bestiller ekstra billeder fra satelliten, for at få et indtryk på hvordan det ser ud nu.

Hvis det bekræftes at det er en oliespild i området, skal de først derefter træffe beslutninger om hvad der skal gøres ved det. 

-Er der meget olie så er der ikke tvivl om, at vi skal agere efter det, er det mindre skal vi se om der kan gøres noget ved det. Siger Hav og Miljø offiver Nils Westergaard.