Tamme isbjørne hærger på Svalbard

På den norske øgruppe Svalbard har beboere og turister brugt advarselsskud for at jage nærgående isbjørne væk så mange gange, at det ikke længere har effekt.
Skrevet af Camilla Dam
04. september 2014 08:29

50 advarselsskud mod en sulten isbjørn hjalp ikke en gruppe studerende, som måtte flygte til en hytte i søndags.

Normalt har man kunnet jage en isbjørn væk med skud fra en signalpistol, men isbjørneforskere ved det norske polarinstitut har set en ny tendens.

- Isbjørne er hurtige til at tilpasse sig forskellige situationer, og det er sikkert isbjørne, som har fundet ud af, at signalpistoler er ufarlige. Så det kan sagtens være, at de vænner sig til skuddene over tid.

- Det er faktisk vigtigt med isbjørne, at man forsøger at skræmme den så tidligt som muligt, før den får alt for mange gode ideer, siger isbjørneforsker Jon Aars til den norske tv-station NRK.

Pagten tæt på at være brudt
På Svalbard er reglen, at det er menneskene og ikke isbjørnen, som må vige pladsen. Men de lærenemme isbjørne er en skidt tendens.

- Vi er ikke glade for udviklingen. Vi ønsker ideelt set, at mennesker og isbjørne kan leve i pagt med hinanden her, men frygten for noget andet er til stede, siger Christian Svarstad, som er guvernør for øerne.

Han opfordrer folk til at have en evakueringsplan, så de kan undgå at skyde bjørnene.

Her kan du se nogle flere billeder af de nærgående isbjørne, som turister har lagt ud på Instagram.

[<a href="//storify.com/CamillaDam/svalbard" target="_blank">View the story "Svalbard" on Storify</a>]