Forsker: Taiwan-besøg kunne have skadet eksporten

Det kan give god mening at træde varsomt over for Kina, hvis man vil bevare de gode handelsrelationer til verdens folkerigeste nation.
Foto © : Departementet for Udenrigsanliggender
Skrevet af Jonas Fievé
10. januar 2017 09:23

Et grønlandsk ministerbesøg til Taiwan kunne derfor have været med til at svække eksporten til Kina, som i 2015 var på 600 millioner kroner, vurderer en forsker fra Københavns Universitet.

- Kineserne har ikke tidligere været blege for at straffe, altså lige at bruge de midler de har i forhold handelsaftaler og løfter om aftaler og sådan noget, siger Camilla T. N. Sørensen, adjunkt ved Institut for statskundskab på Københavns Universitet til KNR.

Vittus Qujaukitsoq skulle have åbnet erhvervsfremstødet Greenland Day i Taiwans hovedstad Taipei den 1. november sidste år.

Kina holder øje

Selvom Grønland på den internationale scene er en relativ lille aktør, så gjorde Kinas udenrigsministerium alligevel opmærksom på, at de var bekymret over udsigten til et grønlandsk ministerbesøg i Taiwan.

- Generelt kan man sige, at kineserne holder øje med, hvad det er for nogle delegationer, der besøger Taiwan og, hvilke niveau de er på rent politisk.

Hvis Vittus Qujaukitsoq havde gennemført besøget, kunne det ifølge Camilla T. N. Sørensen blive opfattet af den kinesiske regering som en grønlandsk annerkendelse af Taiwan som en selvstændig nation

I en mail til KNR fortæller departementschef i departementet for erhverv, råstoffer og arbejdsmarked, at det dog aldrig var planen at holde møder på officielt politisk niveau i Taiwan. Men det havde ifølge Camilla T. N. Sørensen nok ikke gjort nogen forskel.

- Hvis han besøger Kina først i kraft af sin position som Grønlands udenrigsminister, så er det også det, som han rejser til Taiwan som, selvom man måske prøve at underspille det ved at sige, at ikke har nogle politiske møder, siger Camilla T. N. Sørensen.

Udfaldet blev derfor, at Vittus Qujaukitsoqs besøg til Taiwan blev aflyst.