Strukturudvalgets anbefaling færdig

29. januar 2005 17:32

Strukturudvalgets oplæg til Grønlands fremtidige kommunale landskab er nu færdigt. Det bliver til fire kommuner, og Nuuk Kommune vedbliver med at stå alene.

Første kommune i Grønlands nye kommunale landskab hedder Nord, og består af Kangaatsiaq, Aasiaat, Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq.

Især Disko-kommunerne er pt. interesseret i sammenlægninger. Nordkommunen bliver i øvrigt Grønlands største kommune med over 18500 indbyggere.

Næste kommune hedder Midt, og strejker sig fra ´vest til øst. Nærmere betegnet Sisimiut, Maniitsoq, Illoqqortoormiut, og Ammassalik.

Næste Kommune på listen er Nuuk, som altså ikke skal sammenlægges. Der har ellers blandt andet været følere ude om en sammenlægning over nordlandet med Sisimiut og Maniitsoq.

Den sidste kommune hedder syd. Den består af Paamiut, Ivittuut, Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik.

Alle kommuner skal ved udgangen af 2006 have besluttet sig til, hvordan de vil sammenlægges.

- Hvis der er kommuner der efter den frist ikke har bestemt sig, foreslår vi, at det bliver bestemt ved lov hvordan de lægges sammen, siger Nukaaraq Eugenius, der er medlem af Strukturudvalget for Kanukoka.

Enkelte byer mangler at tage stilling til sammenlægningen.

Strukturudvalget regner med at kunne aflevere deres endelige rapport til landsstyret til september, hvorefter Landstinget kan komme i gang med at behandle den.