GE: Stramme regler spænder ben for erhvervslivet

Flere udlændinge har fået afslag på at få forlænget deres arbejdstilladelse, fordi de har arbejdet mere eller mindre end 40 timer om ugen. GE er bekymret over udviklingen.
Foto © : KNR Arkivfoto
Skrevet af Jonas Fievé
13. september 2017 14:25
Versionist Connie Fontain

Der er tale om en tendens, som gør det sværere for erhvervslivet at skaffe den nødvendige arbejdskraft, som de i dag har svært ved at finde her i landet. Sådan lyder opråbet fra Grønlands Erhverv.

- Vi har store udfordringer med den måde, som sagsbehandlingen foregår på, siger sekretariatschef i GE, Karsten Klausen.

Ifølge arbejdsgiverorganisationen er der er blevet strammet op på håndhævelsen af reglerne for udenlandsk arbejdskraft - altså personer som kommer fra lande udenfor de nordiske lande. 

Afslag på forlængelse

Dermed risikerer en udenlandsk medarbejder at få afslag på at få forlænget sin arbejdstilladelse, hvis vedkommende har arbejdet mere end 40 timer om ugen.

Selvom reglen skal være med til at sikre, at medarbejderen ikke tager arbejde fra herboende, så giver det ifølge GE ingen mening. 

- Der er ingen virksomheder som rekrutterer arbejdskraft udefra, hvis de kan få den nødvendige arbejdskraft her i landet. Og som det ser ud nu, så er det vanskeligt at få den nødvendige arbejdskraft.

Ifølge GE er der både mangel på faglærte såvel som ufaglærte medarbejdere.

LÆS OGSÅ Kinesere på plads

Behov for udenlandsk arbejdskraft

Grønlands Erhverv kan ikke oplyse, hvor mange sager der er tale om, hvor en udlænding har fået afslag på en arbejdstilladelse, fordi vedkommende havde for få eller for mange timer.

Men KNR har været i kontakt med flere virksomheder - som dog ikke vil stå frem med navns nævnelse - men de bekræfter problemet.

Arbejdsgiverorganisationen påpeger, at der er brug for den udenlandske arbejdskraft her i landet, da virksomhederne ellers ikke kan skaffe arbejdskraften lokalt.

Derfor frygter GE også, at det kan gå ud over udviklingen i landet, hvis tendensen fortsætter.

- Det her bremser udviklingen og det kan være med til, at man på nogle områder bliver for sent færdige med de opgaver, man skulle have været færdige med, siger sekretariatschef i GE, Karsten Klausen.

LÆS OGSÅ Manglende arbejdskraft er et nationalt nederlag