MIO: Store mørketal for overgreb i Kujalleq

Undersøgelsen af de sociale forhold i Kommune Kujalleq har gjort et trist indtryk på Børnetalsmand, Aviaja Egede Lynge, der retter kritik af både myndigheder og forældre.
16. marts 2017 09:48

Stor social ulighed, mørketal for overgreb på børn og utryghed i hjemmet. Det er nogle af børnetalsmandens bekymringer efter hendes rejse til Kommune Kujalleq.

- Det er hel del omsorgssvigtede børn men også potentielt seksuelt krænkede børn, som ikke får den hjælp og beskyttelse som de har ret til, siger børnetalsmand, Aviaja Egede Lynge.

Hun peger også på utryghed i hjemmet på grund af eksempelvis alkohol og hashmisbrug som store problemer. Det resulterer blandt andet i, at børn går rundt alene om natten, fordi de ikke kan eller vil opholde sig i hjemmet.

Rejsen efterlod et trist indtryk

En stor social ulighed bekymrer også Børnetalsmanden:

- Der er rigtig meget ulighed i forhold til børns vilkår hernede - både i forhold til hvordan børnene har det men også i forhold til adgangen til hjælp.

LÆS OGSÅ Børn har det svært i Kujalleq

Uligheden kommer til udtryk i at nogle børn oplever mangel på basale nødvendigheder som tøj og mad.

Generelt mener Børnetalsmanden, at rejsen efterlader et trist indtryk af de sociale forhold i kommunen.

- Det bærer meget præg af, at det sociale område ikke har fungeret optimalt i rigtig lang tid, siger Aviaja Egede Lynge.

Hård kritik mod forældrene

Børnetalsmanden retter en hård kritik mod forældre, der ikke formår at tage sig af og ikke mindst opdrage deres egne børn.

I den forbindelse har kommunen en vigtig opgave:

- Fra kommunens side er der et stort arbejde foran sig i forhold til at give forældrene den støtte de har brug for at være forældre, siger Aviaja Egede Lynge.

LÆS OGSÅ Nødråb fra Kujalleq til sagsbunkerne