Stor opmærksomhed til bogen "Homo Sapienne" både i Grønland og Danmark

Den grønlandske forfatter Niviaq Kornelissen har fået stor opmærksomhed i både Grønland og Danmark efter udgivelse af bogen "HOMO Sapienne". Bogen sætter fokus på seksuelle minoriteters liv i Grønland og en utalt vrede.
Niviaq Korneliussen Foto © : KNR
01. december 2014 16:06

Bogen "HOMO Sapienne" om fire unge grønlændere i Nuuk, der hver især kæmper med sin seksualitet og for at finde sig til rette - både med hinanden og i samfundet - er især efterspurgt af grønlandsktalende unge.

Bogen er dog udgivet på både grønlandsk og dansk.  Og i Danmark har bogen foreløbig fået 5 ud af 6 stjerne på forsiden af Politiken.

En modtagelse, der kommer bag på Niviaq Korneliussen:

- Først og fremmest var det den unge, grønlandske befolkning, jeg havde fokus på, og at de havde noget at læse. Og at Grønlands litteratur blev udviklet på en mere nutidig måde. Det er også derfor, at jeg er så overrasket over, at der er så meget opmærksomhed omkring den i Danmark, siger Niviaq Korneliussen til KNR.

I bogen bliver især forholdene for homoseksuelle i Grønland behandlet.

Det er meget vigtigt for mig at tale om tabu-belagte ting, som man ikke rigtig snakker om i Grønland. Og homoseksualitet er jo slet ikke noget, man snakker om. Og der er slet ikke homo-tekster. Og det var meget vigtigt for mig, fordi jeg selv er homoseksuel, forklarer Niviaq Korneliussen til KNR.

Undertrykt vrede
Bogen beretter desuden om en særlig vrede, som lurer under overfladen hos hovedpersonerne. En vrede, som er ganske undertrykt i virkeligheden, mener Niviaq Korneliussen - og som flere danske medier har bedt forfatteren forklare i fokusset på især de unge grønlandske vælgere i forbindelse med valget til Inatsisartut.

- Man snakker rigtig meget om nationalitet, og at vi er et stærkt samfund og alt muligt andet. Men man snakker ikke rigtig om den modsatte side. Vi har rigtig mange sociale problemer for eksempel. Og det er så de ting, jeg gerne vil snakke om og have fokus på. Ømme punkter, kan man sige. Siger Niviaq Korneliussen til KNR.

Voldsomme reaktioner

Og noget ømt må bogen ramme. I hvert fald har Niviaq Korneliussen fået reaktioner, som ikke kun er stjerner i Politiken.

- Jeg var meget forberedt på at få meddelelser, der var hadske og vrede. Og det har jeg så også fået fra enkelte personer, især af grønlændere. Så jeg har fået rigtig meget reaktion. Både positive og negative. Og det var også det, jeg ville med den, fortæller Niviaq Korneliussen til KNR.

Men det afholder hende ikke fra at fortsætte skriveriet. Den unge forfatter, der i dag studerer psykologi i Aarhus, har allerede mere på vej:

- Lige efter jeg blev færdig med denne her bog, er jeg gået i gang med noget helt andet. Også skønlitterært, siger Niviaq Korneliussen til KNR.

Foreløbig er første oplag af "HOMO Sapienne" på grønlandsk udsolgt i Nuuk. Næste oplag er nu på vej fra forlaget MILIK.