Naturinstituttet: Stop for jagt er nødvendigt for at redde lomvien

Naturinstituttets eksperter tror ikke på en forbedret bestand af lomvier trods en jagtsæson, der ikke er blevet forlænget på trods af ønsker om netop dét.
Aili Lage Labansen beskæftiger sig til dagligt med forskning om lomvierne
Skrevet af Merete Lindstrøm
22. december 2017 09:13

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Kristian Kruse, har afvist et ønske fra fangstrådet om at forlænge sæsonen for jagt på lomvie.

- Det er godt, at man ikke vil udvide fangsten yderligere, siger forsker ved Grønlands Naturinstitut Aili Lage Labensen, der er igang med sin ph.d.-afhandling om netop lomvier.

- Det betyder selvfølgelig, at man reducerer risikoen ved den jagt, vi har i dag, siger hun.

Men det kræver mere end det, hvis lomviebestanden skal reddes:

- Vi tror ikke rigtig på, at vi kan stoppe for tilbagegangen, uden at man stopper helt for jagten, siger forskeren. 

Tilbagegang i mere end 20 år

På naturinstitutets hjemmeside HER kan man finde et kort, der viser, hvordan de fleste lomviekolonier er i tilbagegang, og at fire lomviekolonier er helt forsvundet siden 1990’erne. På nuværende tidspunkt er lomviekolonien i Diskobugten i størst fare for at blive forladt, men også ynglekolonierne i sydlige Upernavik, Sydgrønland og Østgrønland er i kritisk tilbagegang, oplyser naturinstituttet. 

LÆS OGSÅ Stop for fangst af lomvier fra Qeqertarsuaq til Nanortalik

- Hvis man vil have en positiv effekt på bestanden, som jo har været i tilbagegang i årtier på trods af reduceret fangst over flere omgange, så anbefaler vi, at man stopper helt for fangsten i en ti-årig periode, siger Aili Lage Labansen

Det skader også andres lande

Hun understreger, at der stadig er mange fugle, men at man har gjort - og stadig gør stor skade på ynglebestanden. 

- Det eneste sted hvor, det ser ud til, vi fortsat kan have en bæredygtig fangst er i Qaanaaq, siger forsker Aili Lage Labansen.

Den grønlandske fastsættelse af jagtsæson for lomvien har også international betydning, for det er i høj grad lomvier fra Svalbard og Island der jages i sydvest Grønland efterår og vinter.