Socialrådgiverne dropper deres fag

Kun hveranden af de uddannede socialrådgivere i Grønland arbejder som socialrådgiver.
Foto © : Nanoq.gl
16. juni 2016 06:04

Og det er til trods for, at omsorgssvigt og andre alvorlige sager inden for børne- og ungeområdet er den politisk varmeste kartoffel lige nu.

Men det er Selvstyrets og kommunernes eget ansvar at holde på socialrådgiverne, siger adjunkt på Ilisimatusarfik på Afdelingen for Sociale Forhold, Steven Arnfjord. Og nu må de offentlige arbejdsgivere til lommerne, siger han:

- Man skal sørge for at give dem en ordentlig løn, gøre det attraktivt at arbejde inden for området, skabe noget respekt og anerkendelse inden for det socialfaglige arbejde, siger Steven Arnfjord, som uddanner socialrådgivere og forsker inden for velfærd.

 

Startløn på 20.000 kr.

Han oplyser, at en socialrådgiverløn ligger på mellem 20.000 og 26.000 kroner om måneden afhængig af anciennitet.  

Men sygeplejerskernes løn og mulighed for forfremmelse i jobbet er for eksempel væsentlig højere og bedre end socialrådgivernes. Det gælder også for skolelærere og pædagoger:

- Hvad sker der, når de her folk tager efteruddannelser, diplomuddannelser, masteruddannelser? Så stiger de helt naturligt i løn. Der er sådan en naturlig karrierestige for dem. Og de forhandlinger er slet ikke på plads inden for det socialfaglige område, siger adjunkt Steven Arnfjord.

Og det kan netop forklare, at Familiedepartementet ikke kan finde alle 240 uddannede socialrådgivere inden for det sociale felt i dag, mener han.

 

Hveranden forlader faget

I dag har omkring 120 af de 240 uddannede socialrådgivere nemlig søgt over i andre fag:

- De kan lave referater, de kan lave journaliseringsarbejde, arkivarbejde og så videre. Så de er da meget brugbare både i private virksomheder og i andre typer offentlige virksomheder. Og så får de højst sandsynlig også mere i løn, lyder det fra Steven Arnfjord.

Derfor haster det med at give de uddannede socialrådgivere større anerkendelse, hvis Grønlands massive problemer med omsorgssvigt og andre sociale sager skal til livs:

- Vi har et særdeles presset børn-, unge- og familieområde herhjemme. Der er nogle grelle sager derude, som ikke bliver håndteret af folk med den rette faglighed.