Siumuts ordfører i angreb

Finanslovsdebatten bød på Siumutkritik af naalakkersuisoq for fiskeri, og partiet langede også ud efter KNI, som blev holdt ansvarlig for afgiftsstigninger.
Siumuts politiske ordfører, Jens Imanuelsen.
01. oktober 2015 11:58

Der var en klar kritik af naalakkersuisoq for fiskeri, da hans partifælle fra Siumut, politisk ordfører Jens Imanuelsen, i går holdt ordføreroplæg ved førstebehandlingen af finansloven.

Årsagen er tildelingen af licenser til erhvervsfiskere i det kystnære fiskeri. Det går for langsomt, mener Siumut, som placerer aben hos naalakkersuisoq Karl Kristian Kruse.

- Nu må det være slut med at lægge hindringer i vejen for fiskerne, sagde Imanuelsen fra talerstolen. 

Læs også Finanslov splitter koalitionen

En kritik, som står i kontrast til Naalakkersuisuts ønske om at nedbringe det stigende antal af kystnære erhvervsfiskere.

 

Kontrol med fabrikker

Siumuts ordfører gjorde det også klart, at partiet ønsker at sætte landets fiskerivirksomheder under opsyn.

Årsagen er, at der mangler arbejdskraft på fiskefabrikkerne, samtidigt med at der er mange arbejdsløse. Derfor ønsker Siumut at nedsætte produktionsudvalgsgrupper, som holder øje forholdene på fabrikkerne.

 

KNI blandes ind i olieafgiften

Også KNI kom under beskydning, da Imanuelsen havde ordet. Helt i tråd med tidligere udmeldinger gjorde han det klart, at Siumut ikke vil acceptere nye afgifter på olie.

Læs også PolarOil: Vi ved ikke, hvor meget olieprisen vil falde

- Eventuelle afgiftsforhøjelser sker alene ud fra landets samlede interesse og ikke alene ud fra KNI-Pilersuisoqs interesser, siger Jens Imanuelsen.

Netop afgiften på olie blev dog foreslået for landet og landskassens interesser og bestemt ikke KNI's interesser. Miljøafgiften skulle skyde 60 millioner kroner i landskassen.