SIK: Nye afgifter kommer til at ramme vores medlemmer

Lønmodtagerorganisationen SIK er bange for, at nye afgifter på slik, cigaretter og alkohol især vil gå ud over deres medlemmer.
Formanden for lønmodtagerorganisationen Jess G. Berthelsen mener, at man burde have hentet afgifter fra fiskeriet eller minedriften. Foto © : KNR / Malik Brøns
21. november 2019 07:22

Indtægterne fra nye forhøjede afgifter på cigaretter, alkohol, sukker, chokolade og slik kommer især til at blive hentet fra SIK's medlemmer.

- Man må indrømme, at de afgifter som kommer til at stige, faktisk vil ramme vores medlemmer mest. De er dem, der er forbrugere af dem, siger Jess G. Berthelsen, der er formand for lønmodtagerorganisationen SIK.

  • Ifølge de nye afgifter stiger en pakke cigaretter fra 82 kroner til 86,50 kroner. 
  • En pose sukker får næsten samme prisstigning: Fra 21,95 i dag til 26,50 kroner.
  • En Carlsberg håndbajer stiger fra 18,50 kroner til 19,25.
  • Også slik bliver dyrere: 
  • En pose Haribo, der vejer 375 gram, koster i dag 65 kroner. Den stiger til 67 kroner.
  • Små chokoladebarer bliver cirka 50 øre dyrere.
    Kilde: Brugseni

Han er nu bekymret for, at hans medlemmer vil få endnu værre forhold.

- De penge, som de skal bruge til dagen og vejen, bliver selvfølgelig mindre, siger han.

Han mener derfor ikke, det er passende, at de forhøjede afgifter skal betale sænkelsen af selskabsskatten og indførelsen af beskæftigelsesfradraget i 2020.

- Man kunne have kigget på, om det virkeligt er nødvendigt, at sænke selskabsskatten på nuværende tidspunkt, siger Jess G. Berthelsen, som samtidig mener, at pengene kunne være hentet andre steder.

- Vi ved jo og har forhåbninger til, at mineselskaberne muligvis kommer i gang. Det kunne man jo også have kigget på. For det er helt sikkert, at vi vil få indtægter ad den vej.

LÆS OGSÅ Nye afgifter udløser demonstrationer: Vi bliver dårligere stillet

Naalakkersuisut og støttepartiet Demokraatit begrunder deres afgiftsforhøjelser med, at forhøjede priser kan være med til at skabe bedre sundhed hos befolkningen.

- Vi ønsker selvfølgelig alle sammen at være sundere. Hvem ønsker ikke det? Men jeg tvivler på, at man bare ved at lave afgifter kan gøre folk sundere, siger Jess G. Berthelsen.

LÆS OGSÅ Kunder i Brugseni om nye afgifter: Fornuftigt - eller helt vildt åndssvagt

Men den hopper naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq (NQ) ikke på:

- Vi har besluttet at hente indtægter fra afgifter på de usunde ting, som vi ikke har behov for, siger han.

- Tobak er farligt for sundheden, og man kan ikke bare sige, at fordi halvdelen af befolkningen ryger, skal tobakken fredes. Det er ikke sådan vi lever, siger han.