Sermersooq nedlægger 75 stillinger

Som en konsekvens af både millionstore budgetoverskridelser og udligningsreformen har Kommuneqarfik Sermersooq valgt at skære 75 stillinger.
Skrevet af Camilla Dam
25. september 2014 09:58

Det fortæller borgmester Asii Chemnitz Narup til KNR.

- Først og fremmest vil jeg sige, jeg er meget dybt berørt over, at vi er nødt til at skille os af med så mange medarbejdere. Og der er en adresse på det her. Alle ved, vi skal af med 54 millioner kroner ekstra til udligningsreformen 2015, og det kommer også til at koste medarbejdere, siger borgmesteren til Radioavisen.

Underskud fra 3 til 57 mio. med udligningen
Revisionsfirmaet Deloitte har netop offentliggjort kommunens regnskab, og det ser fortsat skidt ud. Men det er ikke de gamle regninger, som kommer til at gøre ondt på kommunens medarbejdere.

 - Vi er fuld gang med at genoprette kommunens økonomi. Der er lagt et stort arbejde i det. Det pågår, og det vil pågå længe. Præcis denne her beslutning har adresse til de 54 millioner, som vi skal betale ekstra ( til udligningsreformen i 2015, red.). 

- Det siger jeg med klar røst, fordi der er forberedelser i gang i forhold til budget 2015. Og sådan som det ser ud nu, er der et minus på 57 millioner kroner. Hvis vi ikke skulle betale de ekstra 54 millioner, så ville kommunens samlede underskud kun have været på tre millioner for 2015. Sammenhængen er helt tydelig, siger borgmesteren til Radioavisen.

Læs også Udvandring ved afstemning i Kommuneqarfik Sermersooq

Alle ansatte er blevet informeret her til formiddag, men om det bliver skolelærere, asfaltarbejdere eller chefer, kan kommunen ikke sige noget om endnu. Det arbejde går direktionen i gang med nu.

Kommuneqarfik Sermersooq forventer at komme ud af dette år med et underskud på 45 millioner kroner, og den forventes at komme ud af 2015 med et mindre underskud.

Men de kommende afskedigelser redder ikke budgettet alene. De forventes at sikre kommunen en besparelse på 20 millioner kroner næste år. Dermed mangler Kommuneqarfik Sermersooq stadig at spare 34 millioner kroner, så den kan lægge de ekstra 54 millioner kroner til udligningen, så den samlet afleverer 140 millioner kroner til fællesskabet. 

Læs også Sermersooq får kritik fra revisor

Læs også Borgmester Asii: Kanukoka har fejlet